Alamak, Income Semakin Slow Sejak PKP?

Pening Tak Tahu Nak Buat Bisnes Apa?

Mari Saya Tunjukkan Anda Bisnes Yang Mudah Untuk dimulakan dengan kos yang rendah tapi ada permintaan yang tinggi. Walaupun Selepas Tamat PKP nanti.

Kalau nak suruh saya bukak restoren atau gerai untuk jual makanan, memang tak dapat lah! Saya bukannya ada modal puluh-puluh ribu pun untuk sewa kedai dan buka restoren.

Kalau nak bukak gerai tepi jalan pun, makan kos juga. Dengan nak apply lesen PBT, nak kena beli canopy, meja, dapur memasak lagi, tray,  dan segala bagai lah. Mahu dekat RM seribu juga kos nya.

Tapi, satu perkara yang saya memang tak boleh nak buat untuk buka gerai tepi jalan ni.. sebab cuaca!

Iyalah, kalau buka gerai tepi jalan ni, memang kena hadap cuaca yang tak menentu. Kalau time panas terik tu… fuh.. orang lain sedap duduk dalam rumah, kita terpacak kat tepi jalan panas-panas tu kena jaga gerai! Kalau hujan pula.. lagi sadis…. kadang-kadang, habis basah semua barang jualan kena hujan.

Bagi mereka yang berniaga tepi jalan… memang saya salute sangat-sangat diorang ni!

Tapi bagi saya.. saya rasa lebih selesa untuk berniaga dari rumah sahaja. Ambik order guna whatsapp, masak, kemudian hantar.

Dengan cara ni, saya tak perlu keluarkan kos ribu-ribu untuk sewa kedai atau buka gerai. Saya juga tidak perlu menghadap risiko “cuaca” yang tidak menentu yang seringkali akan menjejaskan jualan.

Saya hanya perlu keluarkan kos beli barang untuk masak dan kos penghantaran sahaja.

Lagipun, saya sendiri pun selalu juga beli makanan pakai whatsapp ni. Senang.

Order je kat whatsapp, kemudian penjual akan hantar sampai depan rumah.

Maka saya fikir, elok juga jika saya tuliskan sahaja pengalaman saya buat bisnes makan secara delivery ini menjadi sebuah ebook rujukan. Senang untuk saya berkongsi pengalaman dengan mereka yang berminat nak tukar strategi niaga.. atau mungkin nak tukar bisnes dan mahu mulakan bisnes makan secara delivery ini.

Baiklah, saya bagitau sikit apakah isi kandungan yang terdapat dalam ebook setebal 80 mukasurat ini.

  • 5 Persediaan Sebelum Mula Bisnes
    Iya! Sebelum nak mula apa-apa pun, kena ada persediaan! Jadi, saya dah ringkaskan 6 perkara yang perlu anda siapkan sebelum nak start buat bisnes makan delivery ni!
  • Kaedah-kaedah Jualan!
    Nak buat bisnes makan ni sebenarnya ada 2 kaedah! Setiap kaedah mempunyai waktu memasak dan menghantar yang berbeza. Jadi, anda boleh pilih ikut waktu kesesuaian anda… sama ada nak buat kaedah jualan #1 atau kaedah #2.
  • Cara Pembungkusan
    Ini pun penting juga, bekas jenis apa yang pakai? Bagaimana nak bungkus supaya makanan tidak mudah rosak atau basi?
  • Panduan Kira Kos & Keuntungan!
    Ada satu bab saya bagi contoh, macam mana nak kira kos serta, bagaimana untuk meletakkan harga jualan! .
  • Bagaimana Nak Mula?
    Hah! Ini yang paling mustahak! Ramai orang tak tahu macam mana nak mulakan bisnes ni! Tak tahu kat mana nak cari pelanggan! Jadi, saya tunjukkan cara, bagaimana untuk mendapatkan pelanggan dengan mudah, pantas dan tanpa mengeluarkan sebarang kos!
  • Panduan Bina Database Pelanggan Guna Whatsapp!
    Tak perlu guna sistem rumit-rumit.. gunakan sahaja whatsapp yang memang kita gunakan hari-hari tu! Dalam ebook ni saya ajar macam mana nak simpan no pelanggan secara tersusun dan macam mana nak buat promosi kepada pelanggan-pelanggan yang sedia ada! .
  • Strategi Pantas Bina List 100 Pelanggan Pertama!
    Saya tunjukkan strategi macam mana nak dapatkan 100 contact (nama,phone & alamat diorang) dengan pantas! Insyallah.. boleh dapat 100 nama ini dalam masa 1-2 hari sahaja! Strategi ni kena keluar kos sikit! Tapi ia sangat berbaloi!
  • Cara & Time Buat Iklan!
    Ini sangat penting, anda perlu tahu bila waktu nak buat iklan, bila waktu nak ambil order serta bila waktu nak masak dan buat delivery!
  • Cabaran & Rintangan
    Walaupun bisnes ini kecil risikonya, tetapi, tetap ada juga cabarannya.. saya sharekan beberapa pengalaman sebenar saya menghadapi cabaran-cabaran ini dan bagaimana saya mengatasinya!

Itulah dia beberapa point yang terkandung di dalam ebook ini.

Istimewa untuk semua, satu ebook panduan tentang Bisnes Makan Delivery, dan satu lagi, pasal ebook cara membuat Super Spaghetti Bolognese yang sedap dengan kos yang rendah!

2 Comments

  1. covid19 buat semua bisnes berfikir cara nak berniaga tanpa premis macam kedai.

    dia masak pun ikut kehendak pelanggan je. taklah buang aje makanan kalau jual dekat bazar tu.q
    izwan recently posted…Cari Duit Tambahan Dengan SmartphoneMy Profile

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge