Pesta Riyadh Season 2021 1

Festival seni dan budaya bermula pada hari Rabu dengan beribu-ribu acara dirancang di seluruh ibu kota Arab Saudi selama lima bulan. Riyadh Season 2021 kembali lebih besar dan lebih memeranjatkan.

Dengan begitu banyak acara yang diumumkan dan mendapat banyak lagi sokongan prestasi, berikut adalah 10 perkara yang perlu diketahui mengenai Riyadh Season ketika ia bermula kini.

1- Apa itu Riyadh Season?

Secara asasnya, pesta lima bulan di Riyadh. Dianjurkan oleh General Entertainment Authority, Riyadh Season akan menganjurkan 7,500 acara yang merangkumi segalanya dari muzik dan seni hingga makanan dan sukan.

Bunga api Riyadh Season 2021

2- Bilakah Riyadh Season berlangsung?

Pesta seni dan budaya bermula pada hari Rabu dan berlangsung sehingga Mac 2022. Jangkakan hampir semua hiburan di bandar ini berjalan di bawah panji-panji Musim Riyadh dan dipasarkan dengan sewajarnya di media sosial.

3- Di mana Riyadh Season diadakan?

Riyadh Season akan berlangsung di kawasan seluas 5.4 juta meter persegi dan akan tersebar di 14 zon tematik.

Ini termasuk pusat makanan dan keluarga Boulevard Riyadh City, daerah membeli-belah mewah di Via Riyadh, kawasan riadah keluarga Winter Wonderland, bukit pasir di Riyadh Oasis dan pusat budaya Khalooha.

4- Apa yang ada untuk dimakan?

Terdapat banyak pilihan tempat makan di semua zon, dengan lebih daripada 200 restoran dan 70 kafe siap untuk mengambil bahagian.

Walaupun perincian tempat yang telah mendaftar untuk Riyadh Season akan didedahkan tidak lama lagi, apa yang kita tahu ialah Via Riyadh akan menjadi tempat untuk restoran mewah dan Oasis Riyadh akan menawarkan pengalaman makan tempatan dan tradisional.

Zon Al Murabba juga akan menjadi lokasi untuk sehingga 10 restoran dan kafe yang membuat penampilan sulung mereka di kerajaan itu.

5- Siapa yang akan membuat persembahan?

Pencinta muzik bersedia untuk menikmati, dengan 70 konsert menampilkan artis serantau dan enam dipersembahkan oleh aksi antarabangsa.

Beberapa aksi telah diumumkan untuk bulan ini, dengan rapper Pitbull tampil sebagai bagian dari Perbarisan Pembukaan Riyadh Season pada hari Rabu di Boulevard Riyadh City.

Orkestra Mesir juga akan membuat persembahan di zon tersebut pada hari Khamis, 28 November.

Lebih banyak konsert akan diumumkan tidak lama lagi.

Baca juga : Arab Yang Tak Boleh Harap, UAE

Riyadh Season 2021

6- Apa yang berlaku kepada MDL Beast?

Salah satu festival muzik terbesar di dunia akan kembali sebagai sebahagian daripada Riyadh Season dan dengan nama baru: Soundstorm.

Berlangsung dari Khamis hingga Ahad, 16 hingga 19 Disember, di lokasi yang dibina khas di pinggir bandar, festival itu baru-baru ini mengumumkan tranche pertama tajuk utamanya, termasuk Deadmau5, Tiesto, Steve Aoki, DJ Snake dan perintis muzik elektronik Jeff Mills .

Juga akan dilancarkan pada menjelang festival adalah persidangan muzik XP, dari Isnin hingga Rabu, 13 hingga 15 Disember. Acara ini akan mengumpulkan pemikiran kreatif dan perniagaan terkemuka industri muzik selama tiga hari perbincangan, bengkel dan kelas master. Ia akan berlangsung di Jax di daerah seni Riyadh.

7- Akan ada kejohanan bola sepak

Bersiaplah untuk melihat lelaki legenda Lionel Messi di kerajaan sebahagian dari Piala Musim Riyadh.

Akan diadakan pada Januari 2022, kejohanan itu akan menampilkan pasukan Paris Saint-Germain (termasuk superstar Argentina, Neymar dari Brazil dan Kylian Mbappe) bersama kelab tempatan Al Hilal dan Al Nassr.

8- Lihat Crown Jewel

WWE akan kembali ke Arab Saudi dengan gusti yang menakjubkan, Crown Jewel yang akan berlangsung di Stadium Antarabangsa King Fahd Riyadh pada hari Khamis.

Acara itu akan menampilkan Juara Wanita WWE SmackDown Becky Lynch mempertahankan gelarannya dalam perlawanan ancaman tiga kali menentang Bianca Belair dan Sasha Banks.

Pertarungan ini akan menandakan pertandingan gusti wanita WWE ketiga yang akan berlangsung di kerajaan, dengan yang pertama adalah pertemuan 2019 antara Natalya dan Lacey Evans.

Pesta Riyadh Season 2021

9- Langkah-langkah keselamatan Riyadh Season

Pada masa ini, Riyadh Season mengikuti protokol kesihatan dan keselamatan yang digariskan oleh Pihak Berkuasa Hiburan Am pada bulan Ogos.

Musim sejuk di Festival Tantora kembali ke Al Ula dengan konsert dan perjalanan helikopter
Ini bermakna hanya orang dewasa yang diberi vaksin sahaja yang dibenarkan menghadiri acara dan aktiviti.

Kanak-kanak di bawah usia 12 tahun akan dikecualikan daripada syarat tersebut sekiranya mereka tidak menunjukkan gejala Covid-19, termasuk demam, batuk, hidung berair atau sakit tekak.

Tiket Riyadh Season boleh didapati melalui aplikasi mudah alih trek dan jejak kerajaan Tawakkalna dan melalui laman web.

Sebelum masuk, orang dewasa perlu menunjukkan bahawa mereka diberi vaksin sepenuhnya pada aplikasi, sementara kanak-kanak di bawah usia 12 tahun dapat memperoleh akses di bawah status ‘Tidak Terinfeksi’ atau ‘Tidak Terdedah’.

10- Di mana saya boleh mendapatkan lebih banyak maklumat?

Dengan festival berlangsung sehingga Mac 2022, semua acara terkini daripada saluran Instagram, Twitter dan Facebook Pihak Berkuasa Hiburan Am dan Riyadh Season.

Apa pendapat anda tentang Riyadh Season ini?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge