car aircond

Bayangkan jika anda ingin keluar membeli barangan dapur pada waktu tengah hari ditambah pula dengan aircond kereta tak sejuk seperti biasa semestinya boleh merosakkan mood dan menyebabkan ketidakselesaan.

Aircond kereta atau penyaman udara kereta memainkan peranan penting lebih-lebih lagi buat pengguna kereta di Malaysia. Sistem penyaman udara yang baik yang dapat menyejukkan ruang kabin kereta amatlah penting terutama sekali apabila berhadapan dengan cuaca panas di Malaysia.

Di bandar-bandar besar misalnya, membuka tingkap semasa memandu bukanlah satu pilihan yang bijak lebih-lebih lagi pada waktu puncak kerana anda terdedah kepada risiko jenayah dan pencemaran. Ada 3 punca utama aircond kereta anda tidak mengeluarkan angin sejuk sebagai panduan anda.

Kereta Perodua

Punca Aircond Kereta Tak Sejuk

#1 Kekurangan Bahan Penyejuk

Jika aircond kereta anda tidak lagi mengeluarkan angin sejuk, ini menandakan sistem aircond kereta anda perlu dicaj semula. Ini bermaksud, anda perlu menambah bahan penyejuk atau refrigerant  tambahan ke dalam sistem aircond kereta anda untuk membolehkannya mengeluarkan angin sejuk seperti biasa. Anda juga boleh mendapatkan bantuan pihak profesional untuk menjimatkan masa sekali gus dapat memastikan proses penyelenggaraan yang dilakukan mengikut spesifikasi yang betul.

#2 Kebocoran Bahan Penyejuk

Kebiasaannya, kebocoran bendalir bahan penyejuk sukar untuk dikesan disebabkan oleh bendalir bahan penyejuk akan tersejat ke udara dengan cepat. Mekanik profesional biasanya menggunakan alatan khusus untuk mengesan tanda-tanda tekanan bahan penyejuk yang rendah dalam sistem. Namun begitu, terdapat tanda-tanda berlaku kebocoran bendalir bahan penyejuk dalam penyaman udara kereta anda:

  1. Terdapat bunyi semasa penyaman udara kereta dihidupkan;
  2. Kitaran penyaman udara on atau off dengan kerap;
  3. Terdapat bunyi daripada sistem penyaman udara (semasa enjin dimatikan);
  4. Terdapat sisa-sisa minyak di sekitar hos dan aksesori paip penyaman udara.

#3 Kegagalan Motor Kipas

Selain itu, antara punca yang menyebabkan aircond kereta tak sejuk adalah disebabkan oleh kegagalan motor kipas yang terletak di bahagian depan motor kenderaan. Penting untuk anda sentiasa memastikan motor kipas anda sentiasa berfungsi dan berada dalam keadaan baik. Motor kipas yang berfungsi bukan sahaja dapat memberikan keselesaan kepada anda malah mengoptimumkan penyejukan terutamanya di bahagian enjin kereta anda.

Anda juga boleh melakukan visual checking dengan cara membuka bonet depan semasa enjin dihidupkan untuk memastikan sama ada kipas ini berfungsi atau tidak. Jika kipas tidak berfungsi, kemungkinan besar berlaku kerosakan pada fius, geganti (relay) atau motor kipas.

Baca juga : Kereta Tak Boleh Start, Ini 5 Punca Yang Perlu Anda Tahu

Aircond Kereta Tak Sejuk

Tips Penjagaan Aircond Kereta

Penjagaan penyaman udara atau aircond kereta merupakan salah satu perkara yang perlu dititikberatkan selain daripada penjagaan enjin kereta. Penyelenggaraan sistem penyaman udara penting untuk memastikan ia sentiasa berada dalam keadaan baik dan memuaskan. CARSOME kongsikan 4 tip penjagaan aircond kereta yang boleh anda praktikkan dalam kehidupan seharian anda.

#1 Jadualkan Pemeriksaan Profesional Secara Berkala

Untuk memastikan sistem aircond kereta anda sentiasa berada dalam keadaan baik, anda disarankan untuk menyelenggara sekurang-kurangnya setahun sekali. Ia penting supaya anda dapat mengenal pasti sebarang masalah yang dihadapi oleh sistem aircond kereta anda. Komponen-komponen penting penyaman udara seperti cooling coil dan pemampat (compressor) juga perlu melalui proses pembersihan dan pemeriksaan setiap tahun supaya dapat mengekalkan prestasi dan memanjangkan jangka hayatnya.

#2 Bersihkan Penapis Udara

Bagi kebanyakan kereta moden hari ini, penapis udara biasanya terletak di ruang kompartmen pada papan pemuka di bahagian tempat duduk penumpang hadapan. Ruang kompartmen ini mudah untuk ditanggalkan sekali gus memudahkan anda untuk mengeluarkan dan membersihkan segala kotoran yang terlekat padanya. Penapis udara mungkin perlu dibersihkan menggunakan air atau digantikan bergantung pada keadaan penapis udara anda. Anda juga perlu pastikan penapis yang dibersihkan benar-benar kering sebelum memasukkannya semula ke dalam ruang kompartmen.

#3 Buang Daun Kering atau Objek Asing

Periksa bahagian gril luar kereta terutamanya di bahagian cermin hadapan. Buang daun kering atau serpihan-serpihan objek lain yang terdapat padanya. Dengan cara ini, anda bukan sahaja membersihkan bahagian luaran kereta anda malah turut dapat mengelakkan daun-daun kering atau objek-objek asing ini daripada disedut masuk ke dalam sistem aircond kereta anda dan menyebabkannya tersumbat. Selain itu, buka hud kereta anda dan periksa condenser. Buang serpihan atau objek asing yang terdapat padanya yang boleh menjejaskan prestasinya.

#4 Hidupkan Aircond Kereta Anda Secara Berkala

Buat masa ini, ramai dalam kalangan kita yang bekerja dari rumah ekoran Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) di semua kawasan di Semenanjung Malaysia kecuali Pahang, Kelantan dan Perlis. Selain menghidupkan enjin kereta, anda juga disarankan untuk menghidupkan penyaman udara kereta anda sekurang-kurangnya seminggu sekali selama 10 minit. Putarkannya ke kelajuan kipas tertinggi dengan tetapan paling sejuk. Dengan cara ini, anda dapat membantu mengekalkan tekanan gas dan memastikan pemampat (compressor) berfungsi dan berada dalam keadaan baik.

microsleep bawa kereta

Langkah-langkah ini diharap dapat membantu anda mengekalkan prestasi sistem aircond kereta anda. Pastikan langkah-langkah ini dipatuhi supaya dapat mengelakkan anda daripada mengeluarkan belanja yang besar untuk menggantikannya jika berlaku kerosakan yang lebih serius. Selain itu, ini laman sesawang jika anda sedang mencari kereta terpakai dengan harga yang berbaloi dan mampu milik

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge