Cara kuatkan imun badan

Sepanjang 2 tahun lalu, kesihatan telah menjadi keutamaan bagi kebanyakan kita. Ramai yang lebih bermotivasi berbanding sebelum ini untuk berusaha ke arah kesihatan yang lebih baik. Walaupun terdapat banyak cara untuk mencapai matlamat ini, ada cara untuk kuatkan sistem imun badan.

Fungsi utama sistem imun adalah untuk mempertahankan badan daripada penceroboh asing. Ia bertanggungjawab untuk mengelakkan benda berbahaya, menyingkirkan apa-apa benda berbahaya yang masuk dan menjaga sel badan anda sendiri yang tidak berfungsi dengan betul.

Oleh kerana kita memerlukan imun tersedia hampir di mana-mana, sistem imun boleh didapati di semua bahagian badan. Kebanyakannya terletak dalam sistem pencernaan, kerana ini adalah cara utama membawa benda-benda “asing” ke dalam badan. Tempat lain yang kita akan temui sistem imun termasuk tonsil, nodus limfa, limpa, dan sumsum tulang.

boost your immune

Terdapat dua bahagian utama sistem imun:

Sistem imun semula jadi, yang anda miliki sejak lahir. Ia seperti tentera anda yang masih berdiri. Ini adalah sel-sel yang sentiasa berjaga-jaga untuk menyerang apa-apa yang luar biasa.

Sistem imun adaptif, yang anda kembangkan apabila badan anda terdedah kepada penceroboh asing. Ia seperti pasukan petugas elit terlatih yang bersedia untuk satu misi tertentu. Sel-sel ini memberikan pertahanan terhadap penceroboh tertentu bagi badan terdedah kepada sebelum ini.

Kedua-dua sistem ini berfungsi untuk melindungi tubuh kita daripada bahaya dan memainkan peranan penting dalam mengekalkan kesihatan. Jadi, apakah yang boleh kita lakukan untuk kuatkan sistem imun badan?

Secara umum, memilih gaya hidup sihat adalah tempat yang baik untuk bermula. Ini memastikan bahawa kita memenuhi keperluan asas badan, dan dengan itu sistem imun berfungsi dengan baik.

Kuatkan Sistem Imun Badan

Di bawah ialah lima strategi yang boleh anda gunakan untuk membantu menguatkan sistem imun anda.

Dapatkan tidur yang mencukupi

Penyelidikan melihat tidur dan kesihatan fizikal telah menjelaskan bahawa tidur yang kerap dan berkualiti tinggi adalah penting untuk fungsi imun yang betul. Kajian menunjukkan bahawa sama seperti tidur boleh membantu otak menyatukan pembelajaran dan ingatan, ia juga boleh menguatkan daya ingatan imun.

Khususnya, interaksi komponen sistem imun semasa tidur mengukuhkan keupayaan sistem imun untuk mengingati, mengenali dan bertindak balas terhadap potensi ancaman kesihatan. Bagi orang dewasa, pakar mengesyorkan tidur kira-kira tujuh hingga lapan jam setiap malam.

sleep well

Bersenam dengan kerap

Senaman intensiti sederhana hingga kuat telah terbukti memberi manfaat kepada sistem imun dengan meningkatkan aktiviti sel imun tertentu, seperti makrofaj dan merangsang peredaran lain, seperti sitokin, sel Natural Killer (NK), sel T, dan sel B. Dengan senaman yang kerap, perubahan ini terkumpul dari semasa ke semasa untuk membantu menguatkan sistem imun.

Penyelidikan juga mencadangkan bahawa senaman yang biasa boleh melambatkan permulaan imunosenescence, yang merupakan penurunan semula jadi dalam fungsi imun yang berlaku dengan usia. Menurut Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), orang dewasa harus menyasarkan 150 minit senaman intensiti sederhana setiap minggu, atau 30 minit lima hari seminggu. Mereka juga mengesyorkan aktiviti menguatkan otot dua hari seminggu.

Kurangkan tekanan

Dalam jumlah yang kecil, tekanan boleh menjadi perkara yang baik. Inilah yang membolehkan anda bertindak balas dengan cepat dalam situasi berbahaya dan membantu memastikan anda produktif dalam kehidupan seharian. Tetapi tahap tekanan yang tinggi, atau tekanan yang bertahan lama, boleh membahayakan. Apabila anda mengalami situasi yang tertekan, otak mengaktifkan laluan isyarat tekanan, yang merangsang pembebasan hormon yang mengawal fungsi imun.

Tekanan kronik memastikan laluan ini dihidupkan dan tahap hormon, seperti kortisol, tinggi. Apabila ini berlaku, kedua-dua tindak balas imun semula jadi dan adaptif boleh ditindas, berpotensi mengganggu keupayaan tubuh anda untuk mempertahankan diri daripada bahaya. Atas sebab ini, mencari cara untuk menggabungkan aktiviti mengurangkan tekanan, seperti meditasi, ke dalam kehidupan harian anda adalah penting untuk menyokong kesihatan imun.

Kuatkan Sistem Imun Badan

Makan diet yang tinggi dengan buah-buahan dan sayur-sayuran

Pemakanan yang baik diperlukan untuk semua sel berfungsi secara optimum, dan ini termasuk sel-sel sistem imun anda. Pemakanan yang seimbang menyediakan tenaga yang diperlukan oleh sel imun untuk menjalankan pelbagai fungsinya. Mikronutrien dan komponen pemakanan khusus, yang terdapat dalam buah-buahan dan sayur-sayuran, juga mempunyai peranan khusus dalam pembangunan dan penyelenggaraan sistem imun yang berkesan.

Sebagai contoh, zink mengawal pembahagian sel dan penting untuk tindak balas imun yang berjaya. Selain itu, glutamin asid amino membekalkan sumber tenaga untuk sel imun dan berfungsi sebagai prekursor untuk sintesis DNA, yang penting untuk sel-sel yang membahagi dengan pantas ini. Menurut garis panduan diet USDA, orang dewasa harus makan dua setengah cawan sayur-sayuran dan dua cawan buah setiap hari.

Ambil suplemen penggalak imun

Cara terbaik untuk memuatkan nutrien adalah melalui makanan. Kebanyakan makanan yang dicipta oleh alam semulajadi mengandungi pelbagai nutrien yang seimbang dan mudah diserap oleh badan. Tetapi, kerana tidak selalu mudah untuk mengekalkan diet yang sempurna, mencari cara untuk mengisi jurang adalah penting. Di situlah makanan tambahan masuk; mereka menyediakan cara alternatif untuk mendapatkan nutrien yang mungkin anda kekurangan.

Untuk mengekalkan kesihatan imun, dapatkan makanan dan/atau suplemen yang mengandungi nutrien seperti glutamin, zink, vitamin C, vitamin D, selenium dan zat besi. Nutrien ini telah dikenal pasti sebagai kritikal untuk pertumbuhan dan fungsi sel imun.

Semasa kita berusaha untuk memasukkan semua strategi ini ke dalam rutin harian kita, perlu diingat bahawa ia hanyalah garis panduan yang bertujuan untuk membantu kita kuatkan sistem imun badan. Adalah penting untuk diingat bahawa kita adalah individu yang mempunyai keperluan unik.

Oleh itu, perhatikan dengan teliti bagaimana setiap amalan membuat kita rasa dan sesuaikan diri untuk memenuhi keperluan kesihatan khusus.

Subscribe
Notify of
guest

CommentLuv badge

2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Sis Lin
2 years ago

Ini produk yang Kak Gee makan tu ke Kid? Rasa ya kann, dulu pernah tau Suami amik, lepas tu lupa kenapa stop, tak silap orang tu dah tak jual.. nanti nak tanya Suami.. nak tak smabung makan..
Sis Lin recently posted…EPISOD AKHIR LAYANGAN PUTUS, AKU PUASHATI DENGAN ENDING DIA!My Profile