Allah Periharakanlah Terengganu

Terletak di utara-timur Semenanjung Malaysia, dan bersempadan dengan barat daya oleh Pahang, barat laut Kelantan, dan timur oleh Laut China Selatan. Beberapa pulau terpencil, termasuk Pulau Perhentian, Pulau Kapas dan Pulau Redang, juga merupakan sebahagian daripada negeri ini. Negeri ini mempunyai keluasan 12,955 km2.

Kuala Terengganu adalah ibunegeri kerajaan negeri Terengganu dan merupakan bandar terbesarnya. Pekan ini mempunyai penduduk 406,317 (2010 banci) dan Kuala Terengganu terletak kira-kira 500 kilometer timur laut Kuala Lumpur dengan dikelilingi oleh tiga bahagian oleh Laut China Selatan.

Ia tidak lama lagi menjadi kawasan perdagangan utama antara kedua-dua negara. Walau bagaimanapun, selepas Empayar Melaka menakluki bandar ini, pengaruhnya sebagai pelabuhan utama di rantau Asia Tenggara berkurang kerana kebanyakan peniaga lebih suka berhenti di Melaka, yang merupakan pusat perdagangan antara China, India dan Asia Tenggara.

Tempat best di Terengganu

Rambang Mata Membeli-belah

Dengan pasar hujung minggu, pasar malam dan pusat kraftangan di hampir setiap kampung dan bandar, pembeli akan rambang mata untuk pilihan membeli-belah untuk batik, songket, sutera, keris, ukiran kayu, tikar tenunan dan bakul, pakaian perak, pakaian tembaga dan juga makanan laut segar.

Malah Terengganu dikatakan sebuah negeri pantai timur Semenanjung Malaysia yang paling baik untuk pengumpul cenderamata dan pencinta kraf.

Pantai Timur Semenanjung Malaysia sentiasa terkenal dengan pantai yang mengagumkan, panjang dan begitu juga di Terengganu, yang terletak di pantai terpanjang di Malaysia. Sambil mengambil pemandangan, melihat pantai berpasir yang bersih dan serba putih perairan jernih di pulau Terengganu.

Ia adalah tempat yang paling menyeronokkan bagi mereka yang mencari masa yang baik untuk bercuti dan berehat. Pantai panorama sejauh 244 kilometer dari Daerah Kemaman di selatan hingga di utara ke Daerah Besut, menghadap ke Laut China Selatan.

Baca juga : Cara Mudah Beli dan Tempah Tiket Bas Secara Online

Masa untuk bercuti dan berehat ke 6 lokasi di Terengganu.

emerald island

1) Pulau Redang – The Emerald Island

Pantai berpasir putih, laut biru jernih, dunia bawah laut yang mengagumkan. Pulau Redang terletak di 45 km dari Terengganu. Pulau Redang merangkumi 9 pulau iaitu Pulau Lima, Pulau Paku Besar, Pulau Paku Kecil, Pulau Kerengga Besar, Pulau Kerengga Kecil, Pulau Ekor Tebu, Pulau Ling, Pulau Pinang dan Pulau Redang. Kawasan ini kaya dengan ikan laut, kura-kura dan terumbu karang yang cantik, pengalaman snorkeling dan skuba yang pastinya mengujakan.

Pulau Redang yang panjangnya kira-kira 7km dan lebarnya selebar 6km, adalah yang terbesar di semua pulau lain di sini.

Pulau Perhentian

2) Pulau Perhentian – Pulau Yang Paling Cantik

Boleh ke Pulau Perhentian dari Jeti Pelancong Kuala Besut dan perjalanan sejauh 21 km dengan bot laju mengambil masa 1.5 jam. Pulau Perhentian terdiri daripada dua pulau dengan pantai, laut dan terumbu karang yang jelas kelihatan. Hutan hujan yang rimbun di pulau ini hanya sesuai untuk trekking hutan.

Kebanyakan orang mengembara ke pulau-pulau melalui ibu negeri Kota Bharu atau Kuala Terengganu. Stesen kereta api terdekat adalah Tanah Merah, tapi kebanyakan pelancong memilih untuk menggunakan stesen Wakaf Bahru yang lebih baik daripada Kota Bharu. Semua pelancong ke pulau-pulau adalah wajib untuk membayar pemuliharaan taman laut dalam tempoh yang tinggal.

Memandangkan pulau-pulau tidak mempunyai jalan dan tiada lapangan terbang, ke pulau-pulau akan memerlukan feri, sebuah kapal bot laju dengan dua buah kereta luaran yang besar. Terdapat dua jeti penting iaitu Terminal Feri Kuala Besut  dan Tok Bali Terminal

Selain berjalan kaki, satu-satunya cara pengangkutan adalah teksi air. Harga boleh dirunding sama ada untuk bergerak dari satu pantai ke pantai yang lain atau menyeberang dari satu pulau ke pulau lain.

pulau tenggol

3) Pulau Tenggol – Tapak Penyelaman Terbaik

Ada sesuatu yang menarik untuk semua orang walaupun bersantai untuk menyelam. Pulau Tenggol diwartakan sebagai tempat perlindungan marin dan menawarkan penyelam lebih daripada 20 tempat menyelam. Batu Cancang yang perairannya jernih dan penglihatan yang baik, hujung selatan Telok Ayer Tawar.

Turut menyeronokkan bagi penyelam untuk meneroka adalah puncak dan gua, banyak batu karang dan juga kapal karam. Perahu nelayan yang membawa laluan Kuala Dungun-Pulau Tenggol mengambil masa 2 – 2.5 jam untuk sampai ke pulau itu. Terdapat juga bot laju yang menampung maksimum 8 dan ini mengambil masa kira-kira 45 minit.

Sudah tentu terutamanya dengan bot nelayan, harganya boleh bergantung pada skala ekonomi. Contohnya, lebih banyak orang yang meninggalkan setiap perjalanan, semakin banyak rundingan yang boleh dibuat. Tetapi jika masa tidak berada di pihak anda dan untuk mengelakkan kerumitan, maka anda boleh mempunyai perjalanan yang menyenangkan dengan membuat aturan perjalanan anda.

air terjun chemerong

4) Air Terjun Chemerong – Air Terjun Paling Tinggi Di Malaysia

Terengganu terkenal dengan banyak air terjun dan jeram. Air terjun baru-baru ini ditemui 30 km dari bandar AI Muktafi Billah Shah di Dungun. Dinamakan Air Terjun Chemerong, ia masih belum disentuh. Kawasan yang membawa kepada air terjun menawarkan pelbagai jenis kekayaan alam dan kehidupan liar.

Ia mencabar pengunjung untuk aktiviti trekking ke air terjun yang mengagumkan di cerun 305 meter. Ia adalah satu pengembaraan yang tidak boleh dilupakan, kesejukan dan bunyi air terjun menenangkan pelancong yang datang.

Tasik Kenyir

5) Tasik Kenyir – Tasik Terbesar Manusia Di Asia Tenggara

Dengan luas lebih 260,000 hektar, Tasik Kenyir adalah tasik buatan manusia terbesar di Asia Tenggara. Berkongsi sempadannya dengan Kelantan di barat dan Pahang di selatan, tasik gergasi ini juga berfungsi sebagai pintu masuk ke Taman Negara.

Terdiri dari 340 pulau, yang pernah menjadi bukit dan dataran tinggi, lebih daripada 14 air terjun, jeram dan sungai yang banyak, Tasik Kenyir juga merupakan rumah kepada pelbagai spesies ikan air tawar dan hidupan liar eksotik. Kaya dengan pelbagai jenis flora dan fauna, sempadannya yang luas membawa kepada penemuan dan pengembaraan yang tidak berkesudahan.

Landskap indah keindahan semulajadi dan kedamaian tenang mengubah Tasik Kenyir menjadi percutian yang sempurna untuk penghuni bandar. Tasik Kenyir adalah tempat yang sempurna untuk pengembaraan percutian.

Taman Negara Tanjung Mentong

6) Taman Negara Tanjung Mentong – Hutan hujan tropika tertua di dunia

Tanjong Mentong adalah antara tempat menarik untuk Taman Negara Malaysia yang terkenal. Sebagai sebahagian daripada Taman Negara itu sendiri, ia bersambung dengan Tasik Kenyir. Sebagai salah satu hutan hujan tropika yang tertua, persekitaran ekosistem yang berusia 130 juta tahun memerlukan pertumbuhan flora dan fauna eksotik.

Dari jeti Sungai Gawi, ia boleh diakses di tengah-tengah air terjun yang tenang, pulau-pulau herba dan jeram. Kesejukan dan ketenangan air membangkitkan rasa menjadi sebahagian daripada alam semula jadi. Pelawat boleh sampai ke Tanjung Mentong melalui dua jeti di Gawi atau jeti Jenagor, semuanya di Terengganu.

Pekan Kuala Berang adalah bandar terdekat ke jeti. Perjalanan itu merentasi Tasik Kenyir, tasik buatan manusia terbesar di Malaysia. Pengunjung akan dibawa dengan bot ke tempat penginapan mereka.

Bagi yang ingin bercuti ke Terengganu, boleh juga mencari pakej hotel di Agoda. Rancang perjalanan anda dan selamat bercuti!

Baca juga : Kereta Sewa Murah Bawah RM100, Promosi Diskaun Hanya di Trevo

Subscribe
Notify of
guest

CommentLuv badge

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments