Loan rumah

Setiap orang pasti mempunyai impian untuk memiliki rumah. Namun yang menjadi persoalan, adakah pembiayaan rumah kali pertama anda lulus atau tidak.

Sekarang ini pihak bank semakin susah nak luluskan pinjaman perumahan. Mereka akan membuat tapisan sangat terperinci untuk pastikan yang benar-benar layak dan berkemampuan sahaja akan dapat pinjaman perumahan.

Macam mana nak jadi anak emas pihak bank? Hari ini hantar permohonan pembiayaan perumahan, tiga hari kemudian terus dapat keputusan menggembirakan.”

Jadi untuk memastikan pembiayaan rumah anda tidak ditolak, penting untuk anda ketahui beberapa perkara sebagaimana yang dikongsikan.

Rumah teres

Pembiayaan Rumah Kali Pertama Ditolak?

“Bang, pembiayaan perumahan saya bank baru tolak, apa yang saya patut buat?”

Nak senang lulus pembiayaan perumahan kena ada ilmu juga, kena belajar ilmu pembiayaan perumahan. Jadi, jika pembiayaan perumahan kena tolak, teliti perkara-perkara berikut:

1. Selidik sebab

Jika pegawai bank kata kena tolak, tanya sebab kenapa kena tolak. Biasanya sebab kewangan tak kuat, komitmen pula banyak. Dokumen tak lengkap pun boleh jadi. Jadi, belajar sediakan dokumen yang lengkap.

2. Baiki profil kewangan

Jika anda tak mampu tambah pendapatan, anda kena kurangkan komitmen. Kurangkan komitmen dulu. Hapuskan hutang lapuk. Buatlah side income, pasif income dan pelaburan income. Gaji jangan tinggal berapa belas ringgit dalam akaun bank tiap-tiap bulan.

3. Cari rumah bawah kemampuan

Kira “Debt Service Ratio” (DSR) baik-baik. Jika anda mampu membayar pembiayaan perumahan RM200K, cuba cari rumah bawah RM150K.

Rumah teratai

4. Baiki CCRIS

Periksa CCRIS jika anda ada terlepas bayar. Ada nombor 1 maksudnya ada yang pernah anda tersangkut bayar. CTOS pun kena periksa. Anda mungkin pernah jadi penjamin, pernah bagi pinjam no kad pengenalan atau apa sahaja sehingga ia boleh menjerat anda sendiri.

5. Cipta rekod CCRIS

Jika tiada rekod CCRIS, ada pegawai bank akan suruh anda buat kad kredit dengan dia. Jadi, cipta dulu rekod pembayaran balik. Yang dah ada kad kredit, pembiayaan daripada bank, kena kepilkan “Letter Offer” daripada bank tersebut. Ini kerana bimbang bank itu akan tersalah kira anda punya DSR.

6. Individu berisiko

Mungkin anda tergolong daripada individu berisiko. Contohnya anda berumur 35 tahun tapi tiada langsung simpanan atau komitmen dengan bank. Ataupun anda baru bekerja 2 bulan. Sebagai pekerja kontrak juga akan membuatkan bank anggap anda individu berisiko. Apa anda boleh buat sediakan dokumentasi selengkapnya. Surat lantikan kerja jika kerja kurang 6 bulan.

Taman Salak Lestari

7. Tambahkan simpanan

Tambahkan simpanan anda sebanyak mungkin. Jika ada simpanan yang banyak lagi bagus. Simpan sehingga ada 6 bulan ansuran. Nak sedap lagi setahun. Contohnya, ansuran rumah anda nak beli RM700 sebulan. Jadi, untuk bayar ansuran selama enam bulan, anda kena ada simpanan RM4200.

Semoga boleh dijadikan panduan untuk anda. Jadi jika pembiayaan perumahan kali pertama kena tolak, janganlah bersedih.

Bagi yang ingin membeli atau menjual rumah, boleh hubungi di [email protected] untuk perbincangan lanjut.

MAXXAN REALTY
Ejen Perunding Hartanah

3 Comments

 1. Dulu saya pon pernah terkena.. kononnya tahun2 mendatang nak buat loan mudah jadi sy setelkan awal loan kereta..

  Sehinggakan saya langsung tak ada komitmen dengan bank..

  selepas setahun sy ingin buat pinjaman.. pinjaman ditolak sebab tak ada apa-apa komitmen dengan bank.. dah rekod pembayaran semasa tidak dapat dinilai oleh pihak bank…

  bank cadangkan untuk buat kad kredit untuk cipta rekod pembayaran…

  Xde komitmen pon susah juga……
  Mazuki Mustaffa recently posted…15 Kelebihan Guna Ejen Hartanah Berdaftar Untuk Jual RumahMy Profile

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge