Bantuan URUS B40 dan B50

Dah sebulan ramai yang hanya di rumah. Dan ramai juga hilang punca pendapatan. Keadaan ini dijangka berlarutan beberapa bulan, sedangkan peperiksaan di Malaysia pun ada yang sudah dibatalkan tahun ini.

Ramai yang pening untuk mencari solusi.

Mencari kaedah untuk menjana wang tambahan sambil mengikuti langkah penjarakan sosial? Berikut adalah beberapa cara untuk menjana wang dalam talian:

Freelancer

Apa pun yang anda mahir, mungkin ada cara untuk menjana wang. Berikut adalah beberapa cara untuk bermula:

 • Daftar untuk platform bebas seperti Upwork
 • Daftar untuk platform yang menghubungkan pelanggan dan freelancer dengan kemahiran tertentu (contohnya. Proof reading untuk perkhidmatan membaca semula)
 • Hubungi perniagaan untuk menawarkan perkhidmatan anda
 • Tidak mahu berkomitmen kerja ini? Gunakan laman web seperti Fiverr dan tawarkan apa yang ada boleh buat.
freelance

Mulakan perniagaan dalam talian

Kenali kawasan di mana produk atau perkhidmatan anda dapat memenuhi permintaan, dan pastikan anda dapat kenali pesaing anda. Mungkin tak perlu secara gah, tetapi anda boleh bermula dengan kecil dan berkembang dari sana.

Contohnya, berikut adalah beberapa idea perniagaan kecil:

 • Menjual pes sambal buatan sendiri dalam talian
 • Menjual kit sayur-sayuran sendiri
 • Laman web yang menawarkan perkhidmatan fotografi produk
Pes Rendang Salwa

Jual kandungan digital

Dengan kandungan digital, anda tidak perlu berurusan dengan pengeluaran, penghantaran dan penyimpanan fizikal. Anda juga tidak perlu menjadi ahli sihir teknologi untuk mula membuat kandungan. Berikut adalah beberapa contoh produk digital:

 • E-book
 • Fotografi saham atau videografi
 • Muzik latar, bunyi dan bunyi
 • Kursus dalam talian

Jual produk atau perkhidmatan orang lain

Tidak mempunyai produk atau perkhidmatan untuk dijual? Jual barang orang lain. Berikut adalah dua cara untuk melakukannya:

Dropshipping – anda mendapatkan produk dari perniagaan lain dan menjualnya kepada pelanggan anda. Anda tidak menyimpan sebarang inventori kerana produk dihantar terus dari pembekal anda.

Pemasaran afiliasi – anda mendaftar sebagai rakan kongsi dengan laman web gabungan. Laman web ini memberi anda pautan afiliasi – setiap kali seseorang membeli produk atau perkhidmatan melalui pautan tersebut, anda mendapat komisen.

Ebook headline padu

Buatlah apa sahaja dengan pengalaman yang ada untuk menambah pendapatan. Jika perlukan ilmu, boleh dapatkan dari mereka yang berpengalaman. Buat secara online.

Ramai orang dapatkan headline dan pelajari cara hasilkan headline yang terbaik. Saya tak mampu nak ajar dan semak sorang-sorang, jadi saya hasilkan Ebook 105 Template Headline Padu agar anda lebih mudah menghasilkan Headline yang Power!

Headline power

Sangat-sangat sesuai kalau anda memang selalu dan rajin bersosial di internet nak tarik perhatian pembaca seperti blogger dan peniaga online di Facebook.

Sesiapa sahaja amat memerlukan Headline Padu untuk tarik perhatian pembaca. Apa guna tulis best-best tapi orang tak mau berhenti nak baca. Rugi-rugi… Dapatkan Segera 105 Template Headline Padu dan 176 Template Copywriting The Story Selling (yang ni memang bagus).

Ramai yang ada masalah apabila post status di Facebook atau Instagram tapi tak ada yang nak Like, Comment atau Share. Ayat Emosi Mudah Viral pula sangat sesuai bagi siapa yang nak mudah orang viralkan brand dia melalui Ayat Emosi ni.

Kami harap senarai ini dapat membantu. Terus duduk di rumah, jaga kesihatan diri dan keluarga. Moga masa yang ada dapat dimanfaatkan sepenuhnya.

Subscribe
Notify of
guest

CommentLuv badge

2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Nazmul Koushik
3 years ago

You can add Ecwid as an eCommerce platform.
It has become an easy and popular solution for small business owners.