KRI Nanggala 402 ditemui

Kapal selam tentera Indonesia, KRI Nanggala 402 ditemui pecah di dasar laut di perairan Bali dengan kesemua 53 kru disahkan meninggal dunia. Ketua Ketua Turus Tentera Laut Indonesia, Yudo Margono, mengesahkan serpihan kapal selam yang hilang Rabu lalu itu ditemui pecah kepada tiga bahagian.

Ketua Tentera Indonesia, Hadi Tjahjanto, mengesahkan kepada wartawan bahawa kesemua 53 kru kapal selam berkenaan sudah meninggal dunia.

KRI Nanggala 402 TNI

Pihak berkuasa berkata mereka menerima isyarat dari lokasi pada kedalaman lebih 800 meter awal pagi tadi dan menggunakan kapal selam penyelamat milik Singapura bagi mendapatkan pengesahan visual.

Tjahjanto berkata lebih banyak serpihan kapal selam KRI Nanggala 402 ditemui hari ini termasuk sebuah sauh dan sut keselamatan dipakai oleh kru.

KRI Nanggala 402 Life Jacket

Misi pencarian kapal selam bersama 53 kelasi yang hilang di perairan Bali, bertukar kepada usaha mengeluarkan aset itu selepas serpihan yang ditemui menggambarkan ia mungkin terputus ketika tenggelam ke dasar laut.

Kapal perang, pesawat dan ratusan anggota tentera dikerah dalam misi mencari KRI Nanggala 402 sejak ia dilaporkan hilang minggu ini ketika menjalani latihan ketenteraan, dengan harapan ia dapat ditemui sebelum kehabisan bekalan oksigen.

KRI Nanggala 402 ditemui

Semalam, Tentera Laut Indonesia memaklumkan penemuan serpihan daripada kapal selam itu, termasuk barangan dari dalam aset itu, lalu mengesahkan ia tenggelam.

Antara barangan ditemui termasuklah serpihan sistem torpedo, sebotol minyak pelincir periskop serta sejadah yang digunakan untuk solat.

Kenyataan itu melenyapkan sebarang harapan 53 kelasi yang berada dalam kapal selam milik tentera Indonesia itu yang hilang kira-kira jam 10.37 pagi Rabu lalu itu mungkin ditemui selamat.

Tragedi KRI Nanggala 402 https://youtu.be/9dRjb6WZ6Jc

Al Fatihah…

Subscribe
Notify of
guest

CommentLuv badge

3 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Laila
3 years ago

Al-fatihah.pemergian di bulan baik, hari baik dan ketika melakukan tugasan baik.
Laila recently posted…Terkini | Kapal Selam Indonesia KRI Nanggala 402 Ditemui. 53 Kru Disahkan Meninggal DuniaMy Profile

Wan Zawawi
3 years ago

Al-Fatihah…Semoga krew-krew yang terlibat dicucuri rahmat dan ditempatkan dikalangan orang-orang yang soleh..pemergian di bulan yang baik pula tu
Wan Zawawi recently posted…Meriahkan Sambutan Ramadan dan Syawal Dengan KacaxMy Profile

abam
3 years ago

Innalillahiwainna ilaihiruji’un. Pemergian yang ditangisi oleh semua. Salam takziah buat semua rakyat Indonesia
abam recently posted…Bayaran Bantuan Khas Kewangan Aidilfitri 2021My Profile