Kiswah naik musim haji

Kiswah ialah kelambu kain yang berwarna hitam bersulam benang emas yang menutupi binaan Kaabah di Kota Suci Makkah al-Mukarramah, Arab Saudi. Kiswah biasanya berada dalam keadaan dilabuh tiraikan sehingga mencecah ke Syazarwan lalu diikat pada kail-kail pengangkuk bagi mengukuhkan keadaannya.

Setiap Tahun Kiswah Kaabah dinaikkan dan kain putih yang melambangkan Ihram diletakkan di Kabah.

Mengapa Kiswah dinaikkan setiap tahun?

Kiswah dinaikkan hingga 3 meter setiap tahun untuk mengelakkan kerosakan pada kain kerana banyak orang yang berkumpul pada musim haji dan menjadi sukar untuk mengatur orang ramai pada waktu puncak. Hal ini juga dikemukakan kerana kepercayaan tahyul daripada jemaah haji tertentu yang membawa gunting dan memotong bahagian Kiswah mengharapkan beberapa manfaat rohani dan kerana sebilangan orang menulis nama atau permohonan mereka pada Kiswah.

Kiswah Kaabah dilipat putih

Mengapa kain putih diletakkan di sekitar Kabah?

Kain putih diletakkan di sekitar Kabah untuk melambangkan permulaan musim haji. Pada masa lalu Kiswah dibesarkan sedemikian rupa sehingga kain putih yang mendasari itu tersingkap. Namun dalam beberapa tahun kebelakangan ini kain putih yang terpisah dipasang.

Haji Masjidil Haram

Mengapa Kiswah tidak dinaikkan tahun ini pada 15 Zulkaedah?

Upacara menaikkan Kiswah berlangsung setiap tahun pada atau sehari sebelum atau sesudah 15 Zulkaedah kerana selepas tanggal 15 kemasukan besar Hujjaj berlaku yang mengerumuni Mataaf sepanjang hari. Ini akan menyukarkan tugas meningkatkan Kiswah jika dilaksanakan di kemudian hari.

Namun tahun ini kerana pembatasan jumlah Hujjaj dan hanya 60,000 orang yang dijangka mengambil bahagian dalam upacara tersebut, akan ada lebih sedikit orang di Mataaf yang mempermudah pekerjaan itu. Kiswah tahun ini dijangka akan dinaikkan pada 17 Zulkaedah 1442H.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge