Pasangan Suami Isteri

Jika anda selalu mendengar keluhan orang lain tentang pasangan bahagia mereka, pasti anda selalu dengar keluhan yang sama; ‘dia tak suka perkara ini…’, ‘dia tak suka habiskan masa buat perkara itu…’ dan sebagainya.

Walaupun beban itu terasa berat, tapi kalau anda dengar betul-betul, keluhan itu sebenarnya nak beritahu anda bahawa, ‘dia tak lembut seperti…’, ‘dia tak layan saya sebaik … melayan isterinya’, ‘dia tak secantik…’. Jarang sekali manusia akan nampak apa yang dia sudah ada.

Selalunya, kita hanya akan nampak apa yang orang lain ada dan kita pun terus mahu yang sama. Entah apa yang dikejar sebenarnya. Tapi yang pasti perbandingan boleh membunuh sebuah hubungan perkahwinan. Kalau anda selalu bandingkan pasangan anda dengan pasangan orang lain, anda takkan rasa bahagia.

Pasangan Bahagia

Apa yang orang lain ada akan sentiasa nampak lebih menarik. Sebenarnya apa kita sudah ada pun sudah cukup. Tapi bila kita mula buat perbandingan, kita sentiasa akan jumpa orang yang ada sesuatu yang lebih baik.

Bila ini terjadi, kita akan terus tawar hati dengan apa yang kita sudah miliki. Kita mungkin akan terus lupakan benda lain milik kita yang mungkin lebih baik dari orang lain kerana terlalu fokus apa kelebihan orang lain. Kita selalu bandingkan kerana kita selalu cari kesempurnaan dalam segala hal.

Dalam hal cinta, kita cari pasangan bahagia yang sempurna. Keinginan ini jadi semakin kuat bila kita selalu didedahkan pada kisah cinta yang sempurna dalam drama dan novel. Dalam kisah mereka, ada sedikit halangan di mula atau pertengahan cerita, tapi akhirnya mereka bahagia selama-lamanya.

Baca juga : Doa Cepat Jodoh, Dikasihi Ramai dan Rumahtangga Bahagia

Hubungan suami isteri

Kita selalu sangat didedahkan dengan kisah-kisah sebegini hingga kita rasakan cerita sebeginilah yang sepatutnya berlaku dalam hidup kita. Dan kalau kisah pasangan kita tak sama macam kisah dalam drama, kita tak boleh terima. Bila jumpa seseorang yang serasi, anda harap dia jadi sama seperti dalam angan-angan anda.

Anda buat dia rasa seakan dia perlu jadi orang lain untuk bahagiakan anda. Mungkin dia pun akan berusaha jadi orang yang anda harapkan. Tapi selepas beberapa lama berkahwin, anda akan sedar bahawa dia memang tak sempurna. Lalu anda pun berpisah.

Dan kisah yang sama pun berulang lagi dan lagi sampai akhirnya anda tak jumpa kebahagiaan yang dicari kerana anda pun bukan manusia yang sempurna buat si dia.

Kebanyakan pasangan bahagia suami isteri pada hari ini masih bertahan bukan kerana mereka sempurna. Atau kerana kisah cinta mereka yang terlalu romantis. Rumahtangga yang bahagia perlukan usaha dari kedua belah pihak.

Artikel Berkaitan : Suami Isteri Saling Memerlukan, Ustazah Fatma Kongsi Tips Keluarga Bahagia

pasangan suami isteri 1

Kebahagiaan masih boleh ditemui walaupun pasangan anda tak sempurna. Kuncinya adalah bila anda menerima kebaikan dan kekurangannya. Kalau anda boleh didik diri untuk hargai sekecil-kecil hikmah di sebalik ujian yang besar, anda akan rasa bahagia. Kalau anda tak boleh hargai nikmat yang besar, selamanya anda memang takkan rasa bahagia.

Ada yang masih belum bertemu jodoh?

Jika anda belum bertemu jodoh, adakah anda telah berusaha sebaik mungkin untuk mencari? Mungkin anda buntu di mana dan bagaimana untuk mencari. Oleh itu, DAFTAR SEKARANG di Baituljannah.com  secara PERCUMA.

Seramai 1,094,875  ORANG CALON sudah berdaftar di Baituljannah.com  dan sudah ramai yang berjaya menemui jodoh. Siapa sangka, mungkin anda juga akan bertemu jodoh anda di Baituljannah.com.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge