Urut Tangan

Tahukah mengikut seni refleksologi purba, setiap jari boleh dikaitkan dengan organ dan emosi yang berbeza.

Dari jari-jemari hinggalah kepada kekuatan genggaman tangan, anda sebenarnya boleh mengenal pasti penyakit yang mungkin sedang dihidapi tanpa sedar.

Berikut adalah beberapa senaman jari mudah yang dapat melegakan simptom anda. Caranya dengan mencari jari berkaitan dengan organ yang anda ingin sembuhkan atau emosi yang anda ingin tenangkan. Pegang selama 3-5 minit semasa bernafas dengan mendalam.

JARI TANGAN

Ibu Jari – Perut, kegelisahan, sakit kepala

Ibu jari membawa berat keseluruhan tangan. Ini paling sering dikaitkan dengan emosi kemurungan dan kegelisahan. Ia juga dikaitkan denga limpa dan perut. Sekiranya anda berasa kecewa dan lebih bimbang pada kebelakangan ini, atau mengalami sakit kepala dan kerisauan, cubalah memegang ibu jari, dan perlahan-lahan memaksakan tekanan kepadanya.

Pastikan tidak menekan terlalu kuat, anda bukan mahu mencubit diri anda sendiri. Lakukan ini selama tiga hingga lima minit, atau sehingga anda fikiran anda tenang.

Jari telunjuk – Buah pinggang, kekecewaan, sakit otot

Jari telunjuk dikaitkan dengan ketakutan dan kekeliruan serta buah pinggang. Mereka yang mempunyai masalah dengan otot dan sakit belakang atau ketidakselesaan di tangan dan kaki mereka boleh berasa lebih baik selepas urutan ini.

Jari tengah – Hati, kemarahan, keletihan

Latihan refleksologi juga dikenali untuk mengurangkan kesakitan dan keradangan. Jari tengah terutamanya dikaitkan dengan emosi kemarahan dan mudah marah, ia juga membantu dengan masalah hati. 

Senaman seperti ini juga mewujudkan kesan kelonggaran yang ketara. Selepas mengamalkan senaman ini, anda akan melihat penurunan tekanan darah dan tahap kegelisahan.

Hand Massage

Jari manis – Paru-paru, negativiti dan pencernaan

Sekiranya anda mempunyai keraguan tentang diri anda, atau jika anda telah merasakan tenaga negatif atau sedih di sekeliling, cuba fokus pada jari manis. Menerapkan tekanan di sini juga boleh membantu masalah pencernaan dan pernafasan. Secara keseluruhan, senaman refleksologi seperti ini ditunjukkan untuk membantu mengurangkan ketidakselesaan yang terdapat di usus besar dan paru-paru.

Jari kelingking – Jantung, kegelisahan dan tekanan

Paling biasa, jari kecil ini dikaitkan dengan keadaan harga diri yang rendah. Semasa anda melakukan senaman ini, cuba melepaskan senarai semak perkara-perkara yang merosakkan anda, dan cuba untuk membersihkan fikiran anda dan berada di masa sekarang. Senaman ini akan menjadi lebih baik jika anda mengalami sakit badan dan sakit atau masalah saraf.

Hand Massage stress

Telapak tangan – Semua organ, menyuburkan segalanya

Telapak tangan juga sangat penting. Anda boleh memegang telapak tangan dan melakukan tiga nafas lengkap, atau tekan telapak tangan dengan cara berputar. Walaupun semua orang mungkin mempunyai reaksi yang berbeza terhadap senaman ini, ia umumnya membantu beberapa pesakit kanser yang menjalani rawatan.

Apabila anda berasa tidak sihat, anda boleh mencuba senaman ini. Buat sedikit demi sedikit pada setiap hari dan rasailah perbezaannya! -Wanista-

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge