Pulau Pinang, “Pulau Mutiara” terletak di pantai barat laut Semenanjung Malaysia. Negeri ini terdiri daripada jalur kecil kira-kira 760 km persegi di tanah besar yang dikenali sebagai Seberang Perai dan Pulau Pinang yang meliputi kawasan seluas kira-kira 285 km persegi yang dipisahkan oleh saluran seluas 3 km pada titik paling dekat.

Jambatan Pulau Pinang dan perkhidmatan feri menghubungkan mereka. Georgetown, di hujung timur laut pulau itu adalah bandar pentadbiran dan juga pusat komersial negeri itu. Banyak daya tarikannya juga terletak di pantai-pantai emas dan taman permainan yang damai.

Pencinta alam, ahli sejarah, pelancong, backpacker atau ahli perniagaan, meletakkan Pulau Pinang sebagai destinasi yang ideal.

Cara untuk ke Pulau Pinang

Lebuhraya Utara-Selatan menghubungkan Pulau Pinang ke bandar-bandar utama di sebelah barat Semenanjung Malaysia. Perjalanan melalui lebuh raya boleh mengambil masa antara 4-5 jam dengan bayaran tol. Sebaik sahaja anda sampai Butterworth, ia merupakan titik masuk ke pulau itu. Caj dikenakan di semua kelas kereta untuk masuk tetapi tiada bayaran diperlukan untuk perjalanan dari pulau ke tanah besar.

Pulau Pinang sentiasa menjadi buruan peniaga. Rakyat Malaysia ramai yang ke sana untuk membeli barangan seperti barangan elektrik, kosmetik dan pakaian.

Beratus-ratus pertubuhan runcit ditempatkan secara taktikal dan mudah di dalam dan di sekitar bandar. Walaupun status freeport diberikan kepada Langkawi pada tahun 80-an, Pulau Pinang masih menjadi destinasi membeli-belah yang disukai di kalangan penduduk tempatan dan pelancong.

Lokasi membeli belah di Pulau Pinang

Lebuh Campbell : barang kemas Cina, jam tangan Rolex, pakaian, pakaian, barangan elektrik dan ubat-ubatan dan herba Cina

Jalan Mesjid Kapitan Keling : barang kemas India, pengurup wang dan kedai bunga

Chulia Street : Pakaian, barangan antik, barangan berbingkai dan barangan kaca

Bishop Street : Pakaian, karpet, barangan antik dan bank yang diimport

Jalan Pulau Pinang : Seluruh Jalan Penang dipenuhi dengan kedai-kedai yang menjual pakaian, kasut, minyak wangi dan kegemaran yang boleh dimakan seperti pala, mangga, pisang, cookies dan belacan.

Terdapat banyak pusat membeli-belah dan kompleks yang boleh didapati di Jalan Penang, Jalan Gurney, Persiaran Bayan Indah dan Tanjong Tokong.

Jangan takut dengan sopan meminta markdown (kecuali di kedai-kedai jabatan, hypermart dan kedai rantaian) jika anda benar-benar menginginkan item kerana tawar-menawar masih merupakan sebahagian daripada kehidupan di sini. Tetapi anda juga perlu ingat perkara penting ini – jangan tawar-menawar jika anda tidak mahu membeli barangan itu.

Lokasi menarik di Pulau Pinang

Pantai berpinggir, bangunan kolonial yang menarik, tempat ibadat lama, dan kehidupan jalanannya yang menarik menjadikan Pulau Pinang sebagai sasaran eksotik untuk pengembara dan pelancong. Pelbagai lokasi yang menari boleh di kunjungi di Pulau Pinang.

Jambatan Pulau Pinang
Terletak di antara Seberang Perai di tanah besar Pulau Pinang dan Gelugor di Pulau Pinang. Ia merupakan jambatan penting yang menghubungkan pulau besar Pulau Pinang ke Pulau Pinang. Dibina pada tahun 1985. Panjang jambatan adalah 13.5 km di mana lebih dari 5 km terletak di laut.

KOMTAR
KOMTAR (Kompleks Tun Abdul Razak), atau lebih tepatnya Menara KOMTAR adalah bangunan tertinggi di Pulau Pinang. Ia terletak di tengah-tengah Georgetown. Ketika gedung pencakar langit teratas bangunan itu adalah bangunan tertinggi di Asia, pada masa pembinaannya selesai namun ia telah dilepasi oleh Seoul Life Insurance Building (KLI 63 Building).

Muzium dan Galeri Seni Pulau Pinang
Ia dibina pada tahun 1816 dan rumah koleksi dokumen sejarah, khazanah Melayu, perabot Selat Cina, sulaman dan pakaian dan dahulu adalah bangunan Sekolah Bebas Pulau Pinang. Ia mempamerkan sejarah penangkapan ikan, pertanian dan semulajadi pulau itu dan kehidupan pendidikan dan ekonomi geografinya. Galeri seni menunjukkan beberapa lukisan dan sering ada pameran karya artis tempatan.

Bukit Bendera
Penang Hill, yang juga dikenali sebagai Bukit Bendera, adalah setinggi 830m (2,750 kaki) dan ia lebih sejuk daripada di bandar di bawah. Ia kira-kira 3 darjah lebih sejuk daripada tempat berhampiran pantai. Stesen untuk sampai ke puncak terletak di Air Itam. Kereta api membawa anda ke puncak dan anda boleh menikmati pemandangan Pulau Pinang yang menarik. Kereta api itu dibina pada tahun 1923 dan memerlukan kira-kira setengah jam ke puncak.

Bagi yang ingin datang ke Pulau Pinang, jangan lupa juga untuk memperuntukkan sejumlah wang untuk menikmati makanan dan minuman di sini. Cukup banyak pilihan makanan dan yang pastinya anda perlu cuba untuk merasainya.

Makanan di Pulau Pinang boleh dibahagikan kepada beberapa jenis, yang masing-masing berasal daripada semangat kebudayaan Pulau Pinang. Makanan Nyonya, Cina, vegetarian, India, Melayu, Hakka Barat, makanan laut dan pencuci mulut. Beberapa contoh terkenal adalah laksa, nasi kandar, pasembur dan char koay teow.

Mai lah sini, Pulau Pinang.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge