Blog SEO Malaysia

Menulis blog yang mesra SEO bukanlah sesuatu yang baru dalam industri pemasaran atas talian. Namun, banyak blogger sukar untuk menghasilkan blog yang mesra SEO kerana perubahan berterusan dalam algoritma Google.

Bagaimana blog membantu SEO?

Blog boleh memainkan peranan penting dalam mengarahkan lalu lintas ke laman web, terutama jika dioptimumkan untuk pembaca. Apabila blog mempunyai semua jawapan yang relevan untuk pertanyaan pembaca, secara automatik akan membantu meningkatkan kualiti SEO. Oleh itu, kita perlu pastikan bahawa blog mempunyai strategi SEO sekiranya ingin menghasilkan blog berkualiti tinggi.

Bagaimana cara menulis catatan blog mesra SEO?

Bahagian blog yang paling penting adalah memberi nilai kepada pembaca. Namun, sebagai blogger yang baik, kita juga harus memahami kepentingan mesin pencari. Google bukan manusia, jadi ia tidak menafsirkan kandungan dengan cara yang sama seperti manusia. Blog harus berkomunikasi dengan betul dengan bahasa Google sendiri jika ingin mendapat kedudukan yang lebih tinggi dalam mesin carian.

Ringkasnya, kunci untuk menulis catatan blog mesra SEO adalah dengan menyasarkan pembaca dan mesin pencari secara serentak dengan strategi SEO.

Cara blog SEO

Berikut adalah beberapa petua untuk mengoptimumkan catatan blog bagi Google Malaysia.

Buat kandungan berguna

Blog yang kita hasilkan mesti memberi nilai tambah kepada pembaca. Untuk membuat kandungan yang berguna, kita perlu mengenal pasti dan memahami khalayak sasaran. Mengetahui khalayak sasaran dan cara memenuhi setiap khalayak sasaran dapat membantu menghasilkan kandungan yang bermanfaat bagi pembaca. Setelah mempunyai idea mengenai apa yang ingin anda tulis, kita boleh membuat senarai topik untuk blog.

Menjalankan Penyelidikan Kata Kunci

Setelah memilih khalayak sasaran dan menyenaraikan topik, kita perlu membuat penyelidikan kata kunci dengan meletakkan diri anda sebagai pembaca. Maksud carian adalah perkara yang paling penting ketika membuat blog untuk SEO. Namun, jika tidak mempunyai strategi blog, cuba cari kata kunci yang berkaitan dengan jenis topik yang akan dibahas oleh blog.

Gunakan kata kunci dalam tajuk siaran

Tajuk sangat penting untuk pengoptimuman enjin carian (SEO). Tajuk catatan blog yang baik mesti relevan dengan pertanyaan carian dan memotivasi pengguna untuk mengklik artikel anda apabila mereka melihatnya dalam hasil carian. Oleh itu, memasukkan kata kunci dalam tajuk akan membantu meningkatkan kedudukan mesin pencari. Adalah lebih baik jika anda memasukkan kata kunci fokus pada awal tajuk. Walau bagaimanapun, perlu ingat bahawa kita menulis blog untuk pembaca. Oleh itu, pastikan tajuk itu bernilai dan menarik.

Blog SEO tinggi Malaysia

Gunakan Kata Kunci dalam keterangan meta

Penerangan meta adalah tag meta HTML yang boleh anda tambahkan ke blog atau halaman mana pun. Ini memberikan penerangan ringkas artikel anda untuk mesin pencari. Huraian meta yang baik dapat menjelaskan sesuatu artikel dengan berkesan. Pastikan tidak melebihi had dan gunakan kata kunci fokus pada awal keterangan meta dan bukannya pada akhir.

Gunakan Kata Kunci dalam kandungan anda

Menggunakan kata kunci dalam kandungan adalah strategi SEO yang hebat. Walau bagaimanapun, mesti selalu ingat bahawa kita menulis untuk pembaca. Memasukkan kata kunci di mana sahaja anda berpeluang tidak akan meningkatkan keterbacaan dan keterlibatan blog. Kita juga boleh membahagi halaman menjadi bahagian yang mudah dibaca dan memasukkan kata kunci anda dalam tajuk dan tajuk utama anda.

Baca juga : Lihat! Ini Carian Paling Banyak dan Trending Pada Tahun 2020 di Malaysia

Best Blog SEO Malaysia

Menjadikan hyperlink sebagai kebiasaan

Apabila anda menyebut artikel lain di blog anda, pastikan untuk memasukkan pautan ke maklumat yang dirujuk. Pautan berkualiti adalah komoditi yang berharga untuk mana-mana laman web yang ingin mendapat kedudukan lebih tinggi dalam enjin carian. Kita juga boleh membuat hyperlink blog lama, produk dan perkhidmatan yang ditawarkan di blog. Menjadikan hyperlink sebagai kebiasaan akan memastikan bahawa SEO di halaman kita menjadi bagus.

Menggunakan tag gambar alt

Tag alt gambar digunakan untuk memberitahu mesin carian tentang apa itu gambar kerana mesin carian tidak dapat melihat gambar seperti yang dilakukan manusia. Kita boleh menggunakan tag alt gambar anda dengan menulis keterangan mengenai gambar atau apa yang akan muncul di setiap gambar.

Tambahkan ajakan bertindak yang meyakinkan.

Setiap catatan blog memerlukan ajakan bertindak untuk membawa pembaca ke langkah seterusnya setelah membaca blog. CTA yang hebat mesti berkaitan dengan topik catatan blog dan secara semula jadi dengan isi kandungan yang lain. CTA terdapat dalam pelbagai jenis format, jadi kreatif dan bereksperimen dengannya.

Untuk pemasaran menggunakan blog, aku lebih suka menggunakan WordPress dan Hosting yang dipilih daripada Shinjiru. Ada juga pelbagai servis yang lain seperti urusan domain, emel bisnes, VPN, keselamatan laman sesawang dan pelbagai lagi.

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge