Pulau Langkawi travel bubble

Setelah 24 tahun tidak menjejakkan kaki ke Pulau Langkawi, akhirnya saya tiba juga pada Selasa, 2 November 2021. Saya dan keluarga serta beberapa orang lagi sahabat yang juga bersama-sama keluarga masing-masing datang untuk retreat salah sebuah syarikat kami.

Semalam kami berpeluang untuk mengisi masa kami di pulau ini dengan aktiviti menaiki bot mengelilingi beberapa pulau dan tempat menarik. Aktiviti ini jika tidak salah saya dikenali sebagai Mangrove Tour Langkawi. Saya dan Ustaz Syed bersama keluarga kami menaiki satu bot manakala Dr Azrul Azlan dan Ustaz Muiz bersama keluarga mereka menaiki satu bot. Untuk aktiviti Mangrove Tour yang lebih kurang 4-5 jam kami hanya perlu membayar RM 300 untuk sebuah bot.

Bagi saya yang kali pertama kali mengikuti aktiviti ini, ianya satu pengalaman yang menyeronokkan dan dengan harga RM 300.00 untuk sebuah bot yang boleh memuatkan 7 dewasa dan 3 kanak-kanak kecil ianya satu aktiviti yang berbaloi.

Apabila sudah 2/3 tour, kami dibawa untuk makan tengah hari di sebuah restoran di salah satu checkpoint yang ada. Seperti kebiasaan, kami order menu yang biasa ditempah jika makan di mana-mana kedai seafood ataupun tomyam.

Baca Terkini! : Wakil SAS Rimba Langkawi Jawab Isu Siakap Hidup 7.48kg

Restoran Ikan Siakap Mahal Viral

Ikan Siakap Untuk 7 Orang Makan

Secara kebiasaannya untuk 7 orang dewasa makan dua ekor siakap sudah memadai bahkan mungkin akan terlebih sedikit. Maka kami pun tempah dua ekor siakap dan sebut untuk 7 orang makan bersama dengan menu-menu yang lain.

Kemudian, datang seorang pekerja memaklumkan pada kami untuk double confirm ikan yang kami tempah. Kami bertanya kembali besar manakah ikan itu, selepas ditunjuk saiz ikan tersebut dengan tangannya kami bersetuju untuk ambil seekor sahaja. Sizenya pula ialah saiz yang besar sedikit daripada kebiasaan ikan siakap yang kita biasa makan.

Apabila sampai menu-menu yang sudah ditempah, kami terkejut seekor ikan siakap tadi dapat diisi di dalam pinggan besar (pinggan biasa letak ikan) sebanyak 5 pinggan. Kami pun cakap ini untuk bukan untuk 7 orang makan tetapi 30 orang makan. Pada masa itu saya sudah menjangka bahawa harga mungkin akan mahal. Saya membayangkan mungkin harganya lebih kurang RM 700.00 – RM 800.00.

Ikan Siakap Langkawi Mahal

Cas Kad Kredit 5%

Ikan yang sampai separuhnya kami suruh bungkus siap-siap. Itupun setelah kami habis makan masih banyak berbaki. Selesai makan saya menuju ke kaunter untuk membuat pembayaran. Terkejut saya melihat bill yang diberi tertera nilai RM 1852.50. Nak bayar menggunakan cash tidak ada sebanyak itu. Ikutkan hati mahu sahaja saya bayar menggunakan kredit kad.

Tapi dia maklumkan ada cas sebanyak 5%! Saya katakan ikutkan salah dan tidak boleh cas pada pelanggan. Ini peraturan yang disebutkan oleh BNM. Saya cuba bayar gunakan debit card. Masalahnya duit di dalam current akaun.

Saya perlu login ke dalam Maybank dan pindahkan ke saving akaun. Line pula sangat slow. Maka tiada option yang lain melainkan membayar menggunakan kredit kad. Bayangkan berapa cas yang dia ambil jika 5% daripada hampir RM 2000.00.

Baca juga : Promosi Pakej Cuti ke Langkawi Murah MOTAC Tourism Malaysia

Restoran SAS Rimba

Selesai pembayaran saya tegur dan nasihat, jangan meniaga macam ini. Ikan tu jangan bagi sampai 7KG sedangkan untuk 7 orang makan dan beberapa lagi nasihat dan teguran saya sampaikan. Selepas itu saya lihat pelanggan dibelakang saya pun seolah-olah pasrah. Dia makan berdua dan bill yang dikenakan sebanyak RM 755.00.

Kemudian saya tanya pula pada Dr Azrul berapa mereka bayar untuk makan tadi. Dr Azrul maklumkan yang beliau pun dicas sebanyak RM 800 lebih. Kepada semua yang hadir dan bakal hati maka berhati-hatilah. Kepada para peniaga maka beringatlah di akhirat nanti akan ditanya tentang duit kita bagaimana kita dapatkan dan bagaimana dibelanjakan.

Kredit asal pemilik : Muhammad Faris Zulkarnain

*Asalnya kami minta dua ekor. Untuk makan 7 orang. Kemudian dia datang dan maklumkan ikan besar. Kami beberapa orang yang ada tanya besar mana ikan tu. Dia tunjukkan anggaran saiz untuk seekor. Jadi kami tempah seekor. Ikan dalam bil ini seekor.

*Kami pun sedia maklum harga disini memang agak mahal.

*Ini status lain yang ditulis oleh orang Langkawi sendiri sebagai nasihat dan peringatan.

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=2286884301451302&id=100003892635651

Subscribe
Notify of
guest

CommentLuv badge

2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Laila
2 years ago

Mak aiihh…kayangan giler harga. Dengar citer, ramai dah terkena dengan restoran ni
Laila recently posted…Pengajaran Daripada Kisah Tragis Almarhum ZulfarhanMy Profile

mrhanafi
2 years ago

semoga kita ambil iktibar atas peristiwa yang berlaku ini..

agak sukar untuk salah menyalahkan orang lain
mrhanafi recently posted…Harga ikan siakap murah ke mahal?My Profile