Neom The Line Saudi Arabia

Projek bercita-cita tinggi itu akan menjadi sebahagian daripada bandar padang pasir Neom, yang saiznya akan setanding dengan Massachusetts. Pencakar langit itu akan dipanggil NEOM The Line. Ia akan terdiri daripada dua bahagian dengan ketinggian 488 m. Sebagai perbandingan, ketinggian Empire State Building ialah 381 m.

The Line akan berada dalam 15 bangunan tertinggi di dunia dan menduduki tempat ke-13 jika tiada yang lebih tinggi dibina pada masa itu. Dan ada masa yang diperlukan untuk membinanya. Ia dijangka mengambil masa 50 tahun untuk dibina, walaupun Putera Mahkota mahu projek itu siap menjelang 2030.

Arab Saudi berhasrat membina bangunan pencakar langit mendatar sepanjang 170 km. Putera Mahkota Mohammed bin Salman percaya bahawa bandar baharu itu akan menjadi ikonik projek seperti piramid Mesir.

NEOM The Line

Neom The Line ialah revolusi tamadun yang mengutamakan manusia, memberikan pengalaman hidup di bandar yang belum pernah berlaku sebelum ini sambil memelihara alam sekitar. Ia mentakrifkan semula konsep pembangunan bandar dan rupa bandar pada masa hadapan.

Tiada jalan raya, kereta atau pelepasan, ia akan menggunakan 100% tenaga boleh diperbaharui dan 95% tanah akan dipelihara untuk alam semula jadi. Kesihatan dan kesejahteraan rakyat akan diutamakan berbanding pengangkutan dan infrastruktur, tidak seperti bandar tradisional. Hanya 200 meter lebar, tetapi 170 kilometer panjang dan 500 meter dari aras laut.

Neom The Line akan menempatkan 9 juta orang dan akan dibina di atas tapak seluas hanya 34 kilometer persegi. Ini bermakna jejak infrastruktur berkurangan, mewujudkan kecekapan yang tidak pernah dilihat sebelum ini dalam fungsi bandar. Iklim yang ideal sepanjang tahun akan memastikan penduduk dapat menikmati alam sekitar.

Penduduk juga akan mendapat akses ke semua kemudahan dalam masa lima minit berjalan kaki, sebagai tambahan kepada kereta api berkelajuan tinggi – dengan transit hujung ke hujung selama 20 minit.

Baca juga : Usah Taksub Prepping Makanan Nak Hadapi Kiamat, Ustaz Kongsi Apa Yang Perlu Umat Islam Lakukan

NEOM The Line

“THE LINE akan menangani cabaran yang dihadapi manusia dalam kehidupan bandar hari ini dan akan menyinari cara hidup alternatif. Kita tidak boleh mengabaikan kebolehdiaman dan krisis alam sekitar yang dihadapi oleh bandar-bandar dunia kita, dan NEOM berada di barisan hadapan dalam menyampaikan penyelesaian baharu dan imaginatif kepada menangani isu-isu ini.

NEOM mengetuai pasukan yang paling bijak dalam seni bina, kejuruteraan dan pembinaan untuk menjadikan idea membina ke atas menjadi kenyataan.” -Duli Yang Teramat Mulia Mohammed bin Salman, Putera Mahkota dan Pengerusi Lembaga Pengarah Syarikat NEOM

Baca juga : Green Circle Saudi, Bila Padang Pasir Mulai Subur Menghijau

Kedua-dua bahagian bangunan pencakar langit akan berjalan melalui padang pasir, pantai dan gunung selari antara satu sama lain. Arkitek akan mengambil kira kelengkungan Bumi semasa mereka bentuk bangunan. The Line akan mempunyai laluan kereta api berkelajuan tinggi bawah tanah yang berasingan, stadium pada ketinggian 304 m dan jeti untuk kapal.

Pakar dalam perancangan alam sekitar tidak menyetujui idea Putera Mahkota. Pakar percaya panjang Garis Cermin dan kaca cermin boleh menjejaskan penghijrahan haiwan dan burung yang berhijrah. Ada dua lagi projek dalam NEOM tersebut iaitu Trojena dan Oxagon selain The Line.

Anggaran kos bangunan The Line ialah AS$100–200 bilion (400–700 bilion SAR) dengan beberapa anggaran setinggi $1 trilion. Ia didakwa oleh kerajaan Saudi bahawa ia akan mewujudkan 380,000 pekerjaan, memacu kepelbagaian ekonomi, dan menyumbang 180 bilion SAR (AS$48 bilion) kepada KDNK domestik menjelang 2030.

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge