Putera Mahkota Arab Saudi

Arab Saudi sedang menuju ke arah perubahan kepada titah diraja untuk tukar lagu kebangsaan dan bendera hijaunya. Yang sebagaimana yang diketahui tertera dengan Kalimah Lailahaillallah dan mengenal pasti negara itu sebagai tempat kelahiran agama itu.

Isnin lalu, Majlis Syura perundingan kerajaan yang tidak dipilih telah mengundi menyokong perubahan, lapor media kerajaan. Putera Muda Mahkota negara itu menekankan kewarganegaraan Saudi dan kebanggaan negara.

Walaupun keputusan oleh majlis tidak mempunyai kaitan dengan undang-undang atau struktur sedia ada, undi adalah penting kerana ahli-ahlinya dilantik oleh raja dan keputusan mereka sering bergerak seiring dengan kepimpinan.

saudi flag

Media berkaitan kerajaan lain melaporkan bahawa perubahan itu memihak kepada pindaan sistem yang mentadbir bendera, slogan dan lagu kebangsaan, tetapi bukan kandungannya. Majlis tidak mendedahkan butiran lanjut.

Media tempatan juga melaporkan cadangan perubahan itu bertujuan untuk mentakrifkan dengan lebih jelas penggunaan lambang negeri yang betul, meningkatkan kesedaran tentang kepentingan bendera dan lagu kebangsaan dan melindungi bendera daripada pelanggaran atau pengabaian.

Minggu lalu, polis Saudi menahan empat lelaki Bangladesh kerana melanggar bendera Arab Saudi, selepas mereka didakwa membuangnya ke dalam sampah.

Agensi Akhbar Saudi yang dikendalikan kerajaan hanya melaporkan bahawa Majlis Syura mengundi untuk meluluskan draf pindaan kepada titah diraja berusia hampir 50 tahun yang mengawal bendera.

Baca juga : 10 Perkara Tentang Riyadh Season 2021 Yang Mengejutkan!

Crown Prince Mohammed bin Salman

Cadangan Ahli Majlis Saad al-Otaibi

Pindaan itu dicadangkan oleh ahli majlis Saad al-Otaibi dan dikaji oleh jawatankuasa kecil sebelum dibincangkan di kalangan ahli majlis. Cadangan itu dibuat di tengah-tengah pembaharuan pesat yang telah mengubah negara yang dahulunya ultra konservatif.

Dengan sokongan daripada bapanya, Raja Salman, Putera Mahkota Mohammed bin Salman telah berusaha untuk mentakrifkan semula identiti Saudi. Seterusnya menggantikan pan-Islamisme dengan identiti budaya kebangsaan yang tidak ditentukan oleh agama semata-mata.

Dalam satu contoh sedemikian, titah diraja telah dikeluarkan baru-baru ini yang menandakan 22 Feb sebagai Hari Pengasas Arab Saudi.

Cuti kebangsaan itu bertujuan untuk memperingati percubaan abad ke-18 oleh Imam Muhammad bin Saud untuk mengasaskan negara Saudi yang pertama sebelum kehancurannya di tangan Uthmaniyyah.

Baca artikel : Usah Taksub Prepping Makanan Nak Hadapi Kiamat, Ustaz Kongsi Apa Yang Perlu Umat Islam Lakukan

Arab Saudi Tukar Bendera

Arab Saudi Mahu Tukar Bendera

Kerajaan mengarahkan restoran dan kedai kopi di Arab Saudi untuk menamakan semula kopi Arab sebagai kopi Saudi. Ini usaha terbaharu untuk meningkatkan kesedaran tentang unsur budaya yang menyatakan identiti Saudi dan tradisinya, lapor media kerajaan.

Sejak 1973, bendera Arab Saudi yang berwarna hijau telah memaparkan pengisytiharan keimanan Islam dalam kaligrafi Arab putih. Kaligrafi itu yang menyatakan: “Tiada tuhan selain Allah; Muhammad SAW adalah utusan Allah.”

Di bawah kata-kata itu ada pedang. Kerajaan ini menempatkan jemaah haji Muslim dari seluruh dunia di tempat kelahiran Islam di Makkah, tempat Nabi Muhammad (SAW) dilahirkan dan menerima perintah pertama Al-Quran.

Artikel Berkaitan : Nabi Sudah Lama Berpesan, 6 Penyakit Akan Menimpa Umat Akhir Zaman!

Arab Saudi Tukar Bendera

Di Arab Saudi, tidak ada media bebas tempatan dan penindasan telah meningkat di bawah putera mahkota. Laman berita harian Ashraq Al-Awsat dan Sabq melaporkan idea itu tercetus akibat perubahan pesat yang telah dilalui kerajaan itu dalam beberapa tahun kebelakangan ini.

Itu termasuk perubahan kepada perundangan sedia ada untuk menyokong matlamat dan inisiatif Wawasan 2030. Projek nasional putera mahkota yang bercita-cita tinggi untuk membaik pulih ekonomi Saudi. Ini seterusnya menjadikannya lebih berdaya tahan dalam menghadapi turun naik harga minyak dan tenaga.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge