Facebook whatsapp Instagram down

Facebook, Instagram dan WhatsApp sekali lagi tidak dapat diakses, lebih dari enam jam setelah pengguna pertama kali melaporkan gangguan besar yang membuat perkhidmatan di luar talian pada hari Isnin. Sebilangan perkhidmatan belum berfungsi sepenuhnya. sebagai contoh, beberapa pengguna masih melaporkan masalah menyiarkan kandungan baru ke Instagram.

Facebook belum menjelaskan tentang masalah ini.

Ketiga-tiga platform berhenti berfungsi tidak lama sebelum tengah malam (Waktu Malaysia), ketika laman web dan aplikasi untuk perkhidmatan Facebook bertindak balas dengan kesalahan server. Laporan di DownDetector.com menunjukkan pemadaman nampaknya meluas, tetapi tidak jelas berapa banyak pengguna yang tidak dapat mengakses aplikasinya.

ThousandEyes, perkhidmatan pemantauan rangkaian yang dimiliki oleh Cisco, mengatakan dalam e-mel bahawa pemadaman itu adalah akibat kegagalan DNS. DNS, kependekan dari Domain Name System, seperti buku telefon untuk laman web.

Facebook outage

Pemadaman itu menandakan jangka henti paling lama untuk Facebook sejak 2008, ketika bug memasuki laman web ini selama kira-kira satu hari, yang mempengaruhi sekitar 80 juta pengguna. Platform ini kini mempunyai 3 bilion pengguna.

Mike Schroepfer, ketua pegawai teknologi Facebook, meminta maaf dalam satu kenyataan yang disiarkan di Twitter.

“Permintaan maaf yang tulus kepada semua orang yang terpengaruh oleh pemadaman perkhidmatan Facebook sekarang,” tulis Schroepfer. “Kami mengalami masalah jaringan dan pasukan bekerja secepat mungkin untuk melakukan debug dan memulihkan secepat mungkin.”

Baca juga : Whatsapp Umum Tak Akan Sokong 52 Telefon Bimbit Mulai 1 November

facebook instagram whatsapp down

Pada tahun 2019, gangguan serupa berlaku sekitar satu jam. Facebook menyalahkan perubahan konfigurasi server untuk gangguan tersebut.

Pemadaman berlaku satu hari selepas pemberi maklumat yang membocorkan penyelidikan dalaman swasta kepada The Wall Street Journal dan Kongres A.S. mendedahkan dirinya sebelum wawancara dengan “60 Minutes.”

Dokumen-dokumen itu, yang pertama kali dilaporkan dalam rangkaian cerita Jurnal, menunjukkan bahawa eksekutif syarikat memahami kesan negatif Instagram di kalangan pengguna yang lebih muda dan algoritma Facebook memungkinkan penyebaran maklumat yang salah, antara lain.

Saham Facebook ditutup hampir 5% berikutan hal ini dan masih belum pulih sepenuhnya.

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge