Gambar cuci dalam Kaabah

Upacara Mencuci Kaabah adalah peristiwa yang bermula pada zaman Nabi Muhammad (SAW). Beberapa tradisi menyatakan bahawa Nabi SAW pernah mencuci Kaabah dua kali setahun. Pertama di bulan Muharram dan yang lain sebelum awal bulan Ramadan.

Pemerintahan Penjaga Dua Masjid Suci, menjaga sunnah Nabi (SAW) tetap mengikuti tradisi yang sama tahun demi tahun.

Solat sunat selepas cuci kaabah
Gabenor Makkah dan Presiden Haramain solat dan berdoa selepas Ghusl Kaabah pada tahun 2018

Apa yang digunakan untuk mencuci Kaabah?

Sehari sebelum Majlis, anggota-anggota Presidensi Umum yang dilantik membuat cecair pencuci yang digunakan untuk membersihkan Kaabah. Cecair yang dicampur bersama biasanya: Air Mawar, Oud, Itar (Wangian). Kualiti Bahan-Bahan ini adalah kelas terbaik atas dan harganya mungkin mencecah ribuan Riyal Saudi.

Siapa yang Mengambil Bahagian dalam Mencuci Kaabah?

Pengawal keselamatan akan menjauhkan jemaah tempatan dan hanya pegawai tinggi mengambil bahagian di dalamnya. Sekiranya kita memikirkan keselamatan dan kawalan orang ramai, maka mustahil bagi semua orang untuk mengambil bahagian dalam cucian, kerana pada bila-bila masa sepanjang hari terdapat ramai jemaah yang hadir.

Untuk menyelesaikan masalah ini, Ketua Umum Urusan Dua Masjid Suci, datang dengan jalan keluar, mereka mengajak semua Duta dari semua Negara Islam untuk mengambil bahagian dalam Pencucian, yang pada akhirnya menyimpulkan seolah-olah semua anggota masing-masing Negara dan Masyarakat Muslim telah mengambil bahagian dalam pencucian.

Baca juga : Kenapa Kiswah Kaabah Dinaikkan 3 Meter Bila Tiba Musim Haji?

Gambar cuci dalam kaabah

Sejak bertahun-tahun hari Ghusl (mencuci) berlangsung pada atau sekitar 15 Muharram, sebelumnya pencucian kedua dilakukan pada bulan Syaaban namun ia telah dihentikan.

Hari tersebut dimulakan dengan Pengawal yang memisahkan orang awam dari Kaabah membentuk bulatan, pertama, para Imam dan Muazzin Masjid Al Haram mengunjungi Kaabah, kemudian warga tua dan ekspatriat yang dijemput mengunjungi Kabah, kemudian Tetamu Khas yang telah dijemput oleh Kustodian Dua Masjid Suci mengunjungi Kabah.

Lihat juga : Gambar-gambar Dalam Kaabah

gambar dalam kaabah Makkah

Sekitar jam 10 pagi Pagi Gabenor Makkah, Presiden Haramain tiba dan mula-mula solat 2 Rakaat tahiyatul masjid, doa, kemudian mencuci Kaabah. Anggaran diperlukan sekitar 15 hingga 25 minit untuk mencuci di dalam kawasan Kaabah

Selepas mencuci, para pegawai membuat tawaf di sekitar Kaabah. Tawaf terdiri daripada tujuh pusingan di sekitar Kaabah dalam arah berlawanan arah jam. Akhirnya, mereka berdoa 2 rakaat di belakang Makam Ibrahim untuk menyelesaikan Rukan Tawaaf. Mengikuti sunnah Nabi kita, para pegawai disajikan dengan air Zamzam dalam mangkuk.

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge