Khaby Lame

Khaby Lame (lahir 9 Mac 2000) ialah personaliti media sosial Senegal yang berpangkalan di Itali. Dia terkenal dengan video TikToknya di mana dia secara senyap mengejek video life hacks yang terlalu rumit. Mulai Jun 2022, Khabane Lame ialah TikToker yang paling ramai diikuti.

Temu bual yang sama juga mendedahkan bahawa dia seorang Hafiz Quran (menghafal al-Quran). Dia berkongsi cerita bahawa dia dilahirkan di Senegal. Namun, keluarganya berpindah ke Itali ketika dia berumur satu tahun.

Pada usia 14 tahun, dia dihantar oleh ibu bapanya ke sekolah al-Quran berhampiran Dakar, Senegal. Beliau mempelajari kitab suci Al-Quran, dan menjadi seorang Hafiz Al-Quran.

TikToker Khaby Lame

Pengakuan Khaby Lame sudah pasti menjawab persoalan yang sering timbul berkaitan kepercayaannya sebagai Tiktoker. Ia juga menjadi angin segar buat masyarakat muda Islam yang mengikutinya, terutama di media sosial Tiktok, kerana dia telah menjadi idola Muslim dalam masyarakat.

Malah sebelum mendedahkan agamanya, Khaby telah mendapat banyak sokongan daripada khalayak Islamnya selepas secara terbuka menunjukkan sokongan terhadap perjuangan Palestin.

Dalam satu kenyataan untuk menyokong rakyat Palestin berhubung pencerobohan Zionis Israel, yang disiarkannya di akaun Twitternya pada Jun 2021. Dia menulis bahawa Baitulmaqdis akan sentiasa menjadi milik rakyat Palestin.

Baca juga : 11 Bulan Berjalan Kaki, Jemaah Haji UK Selamat Tiba di Makkah

khaby lame supporting palestine

Lame mengumumkan pertunangannya dengan Zaira Nucci pada Oktober 2020. Sehingga 2021, Lame tinggal di Milan sebagai ekspatriat dengan ejennya. Walaupun dia telah tinggal di Itali sejak dia masih bayi, dia adalah warganegara Senegal dan tidak memegang kewarganegaraan Itali.

Dia telah menyatakan, “Yang ikhlas, saya tidak memerlukan sekeping kertas untuk menentukan diri saya sebagai orang Itali”.

Bagaimanapun, pada 24 Jun 2022, Setiausaha Rendah Kementerian Dalam Negeri Itali Carlo Sibilia mengumumkan bahawa Lame akan diberikan kerakyatan.

Baca juga : Kisah Billionaire Muslim Yang Tawaduk

Khabane Lame Muslim

Khaby mula mendapat populariti apabila dia kehilangan pekerjaan sebagai pekerja kilang di Itali akibat wabak C0VID-19 pada Mac 2020. Apabila bapanya menggesa dia memohon pekerjaan lain, dia menghabiskan berjam-jam setiap hari menyiarkan video di Tiktok.

Kandungan TikToker Khaby Lame itu menarik perhatian pengguna Tiktok ialah video reaksi lucunya yang menggambarkan “life hacks” yang terlalu rumit, di mana dia melakukan perkara yang sama tanpa berkata apa-apa.

Berkat video lucu yang dimuat naiknya, bintang Tiktok dengan 145.6 juta pengikut itu kini dilaporkan mempunyai nilai bersih $2 juta.

Pada 22 Jun 2022, Khaby menjadi pencipta Tiktok paling banyak diikuti, mengatasi Charli D’Amelio dengan 142.1 juta pengikut pada masa itu. Yang terkini, pengikut beliau di TikTok adalah 145.9 juta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge