Lombong Emas Madinah

Arab Saudi telah mengumumkan penemuan tapak baru untuk lombong emas di Madinah dan juga bijih tembaga.

Kajian Geologi Saudi, yang diwakili oleh Pusat Tinjauan dan Penerokaan Mineral, berkata bahawa penemuan bijih emas berada dalam sempadan Aba Al-Raha, Umm Al-Barrak Hejaz, di wilayah Madinah, lapor agensi berita rasmi WAM , memetik Agensi Akhbar Saudi.

Sementara itu, bijih tembaga ditemui di empat tapak di kawasan al-Madiq, juga di Madinah.

Penemuan lombong emass di Madinah itu dijangka menarik pelabur tempatan dan antarabangsa dan seterusnya menyumbang kepada pembangunan ekonomi negara.

Laman web itu dilaporkan mempunyai saiz pelaburan yang dijangkakan sebanyak $533 juta dan dijangka menjana sekitar 4,000 pekerjaan.

Lombong Emas Arab Saudi

Lombong Emas di Madinah Tarik Pelaburan

Perlombongan adalah salah satu sektor yang telah dikenal pasti untuk pengembangan sebagai sebahagian daripada matlamat Wawasan 2030 yang ditubuhkan oleh Putera Mahkota Arab Saudi Mohammed bin Salman.

Pada bulan Jun, apabila Putera Mahkota Saudi mengumumkan keutamaan negara untuk sektor penyelidikan dan pembangunan, pembangunan sektor perlombongan yang berkembang pesat menjadi titik tumpuan.

Pada bulan Mei, Kementerian Perindustrian dan Sumber Mineral Arab Saudi menggariskan rancangan untuk menarik $32 bilion pelaburan ke dalam sektor perlombongan.

Sasaran kementerian akan membiayai sembilan projek perlombongan untuk mineral dan logam pertengahan.

Baca juga : Bandar Purba 3,400 Tahun Muncul, Keringnya Sungai Tigris

Lombong Emas di Madinah

Untung Bersih

Penemuan lombong emas di Madinah ini mewakili potensi yang menjanjikan untuk deposit tembaga khas dan menambah senarai penemuan yang dibuat sepanjang 2022, yang akan mempercepatkan kadar pelaburan perlombongan di Arab Saudi.

Syarikat perlombongan Arab Saudi Ma’aden, melaporkan kenaikan 85 peratus suku ke suku pada Q2 pada 2020. Arab Saudi mengumumkan pakej bantuan baharu sebanyak 27 langkah untuk menyokong sektor perindustrian dan perlombongan swasta. Untung bersihnya, menyamai SAR4bn.

Baca juga : Hukum Perempuan Memakai Jam Tangan Emas

Lombong di arab saudi

5,300 lokasi mineral

Sebelum ini, pada bulan Januari, Profesor Abdulaziz bin Labon selaku Pengerusi Persatuan Koperasi Ahli Geologi Saudi memberitahu SPA bahawa Arab Saudi mempunyai lebih 5,300 lokasi mineral.

Ini dilaporkan termasuk pelbagai batu logam dan bukan logam, bahan binaan, batu hiasan dan batu permata. Sudah pastinya ribuan lokasi lombong emas di Madinah akan menjadi tumpuan.

Jumlah pengeluaran tahunan Arab Saudi bagi pekat tembaga dan zink mencapai 68,000 tan, dan kira-kira 24.6 juta tan bijih fosfat. Ini kerana ia diproses untuk menghasilkan kira-kira 5.26 juta tan baja fosfat, pada masa Arab Saudi adalah antara lima teratas pengeluar baja fosfat.

Subscribe
Notify of
guest

CommentLuv badge

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments