CIMB Bank CIMB Islamic

Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, terutamanya selepas pandemik C0VID-19, perbankan dalam talian telah menjadi sangat popular dan bagi sesetengah orang. Ia juga merupakan sumber utama transaksi mereka. Perbankan dalam talian juga telah menjadikan sesetengah pengguna menganggap bank fizikal sebagai tidak perlu. Ada makluman terbaru, CIMB Bank akan tutup dan bergabung dengan 13 cawangannya di Malaysia.

Oleh sebab itu, bank-bank di seluruh dunia sedang menyusun semula operasi mereka, mengurangkan bilangan cawangan, dan mengurangkan penggunaan ruang pejabat mereka seperti tidak pernah berlaku sebelum ini.

Mungkin Commerce International Merchant Bankers Berhad atau lebih dikenali sebagai CIMB Bank telah terjejas oleh perkara ini kerana banyak cawangannya ditutup dan bergabung dengan cawangan lain.

Berdasarkan notis yang diberikan oleh CIMB Bank, CIMB Bank dan CIMB Islamic Bank akan menjalani satu lagi penggabungan cawangan.

Cawangan CIMB Bank Tutup dan Bergabung

Dua belas cawangan CIMB Bank yang berbeza akan ditutup, berkuat kuasa 17 Oktober, dan cawangan Menara LGB akan ditutup kemudian, berkuat kuasa pada 12 Disember. Banyak cawangan yang ditutup akan bergabung dengan cawangan berdekatan. Oleh itu, ia tidak akan menjadi masalah bagi pengguna CIMB sedia ada.

Walau bagaimanapun, ini tidak terpakai kepada semua kerana hanya beberapa cawangan akan ditutup dan dipindahkan ke tempat yang lebih jauh daripada sebelumnya.

Jika cawangan CIMB di mana akaun bank CIMB anda berada ditutup, jangan panik kerana akaun bank anda akan dipindahkan ke cawangan gantian. Nombor akaun bank anda tidak akan berubah dan CIMB Clicks masih boleh digunakan untuk transaksi perbankan seperti biasa.

Baca juga : Cara Buat Semakan CCRIS Online Percuma Melalui Sistem eCCRIS

CIMB Bank tutup

Pengguna cawangan CIMB Bank ini tidak perlu melakukan apa-apa kerana CIMB Bank akan mengendalikan keseluruhan proses. Pengguna juga tidak akan mengalami sebarang gangguan apabila menggunakan ATM CIMB di seluruh Malaysia untuk mengeluarkan dan memindahkan wang.

Jadi, jika anda seorang pengguna CIMB Bank dan sangat bergantung pada senarai bank penutup yang disebutkan di atas, pastikan anda sediakan semua item yang anda perlukan dan merancang lebih awal.

Makluman kepada pengguna bank lain juga kerana CIMB Bank bukanlah yang pertama (atau terakhir) untuk menggabungkan cawangan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge