Penulisan Copywriting

Untuk modul 1 Tams+ ialah Copywriting. Di dalam modul ini anda akan belajar bagaimana copywriting mampu untuk menjana pendapatan kepada bisnes anda.

Di dalam Modul ini anda akan belajar 3 perkara utama iaitu :

– Apa itu copywriting

– Bagaimana struktur dalam membuat copywriting

– Apakah elemen penting untuk membuat copywriting tu berkesan

Sebelum anda belajar lebih lanjut, saya nak kongsikan dulu mindset utama yang perlu anda ada sebelum membina sesebuah copywriting iaitu :

  1. Pastikan mempunyai VALUE
  2. Penulisan mesti seperti orang “bercakap”
  3. Jangan HARDSELL, tapi timbulkan keinginan

Tiga mindset ni sangat penting ia ibarat kriteria yang perlu anda sebelum anda membina copywriting. Mindset ini penting kerana ianya merupakan salah satu teknik PROVEN yang kami di agensi Tams Idea selalu praktikan. 

“Saya dah buat semua, tak jadi pun tuan. Macam mana?”

Okay, ada satu lagi elemen penting saya nak maklumkan..


Jika anda da ikuti elemen ini dan masih gagal..

Kuncinya adalah “copywriting itu mestilah mengenai MEREKA”, bukan diri anda. Anda kena tahu apa “PAIN” utama yang perlu di highlight kan supaya boleh triggered emosi mereka.


Jadi, Apa Itu Copywriting?

Copywriting ini sebenarnya ayat MENJUAL jika kita bercerita di dalam skop pemasaran di sosial media. Ayat jualan ini sangat penting untuk memastikan iklan anda boleh menjana leads dan seterusnya bawa kepada JUALAN.

Untuk tulisan saya kali ini, saya nak kongsikan kepada anda nak buat copywriting yang paling mudah dengan 3 CHEAT CODE ini :

1) Google Extension – Turbo Ad Finder

Search je dekat google.com dan search Turbo Ad Finder. Then connect dengan browser anda.

Apa fungsi Extension ini?

Di adalah satu tools dimana dia akan susun WALL FB anda hanya keluar ADS sahaja. Selalu dia akan keluar feed banyak lepas tu baru keluar ads kan? Lepas ni anda bukak dia keluar semuanya ADS. Dia hanya filter wall anda hanya keluar ads.

So apa fungsinya? Fungsinya adalah anda boleh lihat bagaimana page-page bisnes di luar sana lakukan ads. Anda boleh simpan dan jadikan rujukan pada masa hadapan ataupun jadikan sebagai rujukan idea.

2) Ads Library

Ini yang paling best. Ads library adalah tools yang sangat powerful iaitu anda boleh lihat bagaimana competitor anda lakukan ads. Mudah je, anda tekan link ads library dibawah :

https://www.facebook.com/ads/library

Selepas itu anda search sahaja competitor atau bisnes page yang anda ingin lihat bagaimana diaorang lakukan ads.

Anda cuba monitor ads library bisnes page tersebut tu dalam masa 3 atau 4 hari. Jika anda masih lihat ads diaorang masih aktif. Itu maksudnya ads mereka bagus dan anda boleh jadikan penanda aras sebagai idea anda membuat ads!

TIRUVASI. Itulah cara kita bekerja dengan mudah. Tiru dan Inovasi.

3) Headline Analyzer

Tools ini sangat penting dalam menyemak sama ada headline anda POWERFUL ataupun tidak. Sebab apa penting jaga headline ni? Headline merupakan STOPPER pertama orang melihat iklan anda selain dariapda gambar. Jika anda dapat HOOK headline, maka lebih mudah untuk anda pastikan audien membaca copywriting anda sehingga habis.

Klik link ini untuk semak headline anda :

https://aminstitute.com/headline/

Yang paling seronok headline ini memberikan juga indicator sama ada headline ini kearah emosi yang bagaimana. Penting untuk kita tahu ayat kita ini berat ke emosi yang mana kerana orang MEMBELI KERANA EMOSI.

Saya harap 3 cheatcode ini boleh bantu anda membina Copywriting dengan lebih baik. Ini cheatcode yang saya kongsi jika anda tidak ada basic copywriting pun anda boleh hasilkan copywriting! 

Untuk kelas yang lebih lanjut mengenai Copywriting anda boleh ketahui di dalam classroom 1 Tams+. Di dalam kelas ini anda akan belajar bagaimana untuk menulis copywriting yang mampu menarik emosi pelanggan. Bagaimana untuk menulis copywriting yang memberi impak dan kesan kepada yang membaca. Bunyi macam cliche kan? Tapi kami pasti anda akan belajar sesuatu yang luar biasa di dalam kelas ini.

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

CommentLuv badge