Wabak virus korona baharu yang telah menular di seluruh dunia sekarang ini bukan sahaja mewujudkan kebimbangan dalam kalangan pelancong, malah mereka yang suka membeli-belah online.

“Jika saya beli barang elektronik atau produk lain dari China, adakah saya boleh mendapat jangkitan virus korona baharu?”

Sebagai pengguna, ramai yang bimbang perihal risiko penyebaran jangkitan virus korona baharu. Terlalu banyak perkara yang masih lagi satu misteri, hingga membuatkan pengguna makin keliru.

Baca artikel ini untuk tahu dengan lebih lanjut tentang risiko mendapat jangkitan virus corona jika anda menempah barangan dari China.

Cara penyebaran virus korona baharu

Ingin tahu jika virus korona baharu boleh tersebar melalui barang yang ditempah dari China atau tidak? Anda perlu fahami dulu cara penyebaran virus tersebut. Oleh sebab maklumat virus korona baharu ini tidak banyak, ia menimbulkan banyak spekulasi berkaitan cara penyebarannya. 

Virus korona baharu mempunyai struktur dan penyebaran yang lebih kurang sama dengan virus korona lain seperti SARS-CoV dan MERS-CoV

Ia boleh tersebar melalui titisan udara (bersin dan batuk), dan sentuhan dengan individu berjangkit tinja atau fomit (objek yang tercemar oleh kuman berjangkit).

Individu akan mudah dijangkiti jika tidak memakai alat perlindungan seperti topeng muka. Tapi setakat ini, kebanyakan mereka yang dijangkiti oleh virus tersebut telah dikuarantinkan bagi mengelakkan penyebaran.

Boleh dapat jangkitan ke dari barangan import?

Baru-baru ini, tular di media sosial berkenaan risiko penyebaran virus jika anda membeli barangan dari Taobao, salah satu syarikat perniagaan yang terkenal di China.

Jika dilihat pada virus korona yang lain seperti SARS-CoV dan MERS-CoV, tempoh hayat virus ini untuk berada di luar badan hanyalah beberapa jam. Sementara itu, barangan yang ditempah dari China kebiasaannya sampai ke Malaysia dalam tempoh sekurang-kurangnya 24 jam.

Jika diambil virus SARS-CoV sebagai contoh, ia hanya boleh hidup di luar badan dalam tempoh beberapa jam. Maksimum 4 hari jika terdapat tinja. Seperti kebanyakan mikroorganisma, virus ini memerlukan persekitaran yang lembap dan basah untuk hidup lebih lama.

Jika individu yang membungkuskan produk untuk dihantar ke destinasi anda bersin sekalipun, risiko untuk anda mendapat jangkitan adalah sangat rendah.

Tiada kes berpunca daripada barangan import

Urusan beli-belah online amat popular kini dan China merupakan antara pembekal barangan online terbesar di dunia. Mereka bukan sahaja menjalankan urusan eksport bagi barangan peribadi yang dibeli oleh individu, malah produk berskala besar yang melibatkan urusan jual beli negara.

Setakat ini, tiada laporan rasmi dari badan kesihatan global seperti Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) mengatakan mereka yang membeli barangan dari China berisiko untuk mendapat jangkitan.

Setiap kes positif luar dari China yang dilaporkan adalah sama ada mereka mempunyai sejarah pelancongan ke Wuhan dan daerah berdekatan, atau bersentuhan secara langsung dengan individu yang berjangkit.

Masih tiada lagi rekod jangkitan disebabkan oleh barangan online yang dibeli daripada China. Malah, pihak berkuasa China telah mengumumkan bahawa mereka akan menangguhkan jadual penghantaran dan membuat pembasmian kuman sebanyak dua kali bagi memastikan barangan tersebut betul-betul bebas daripada virus korona.

Mengenai virus korona baharu

Virus ini berasal daripada keluarga yang sama dengan SARS-CoV dan MERS-CoV iaitu coronaviridae (atau virus korona). Ia mula tular semenjak akhir tahun 2019 dan kini rekod jangkitannya telah melebihi 6,000 individu, mengatasi wabak SARS pada tahun 2002.

Sebenarnya, virus korona tidak asing lagi bagi setiap individu. Hal ini kerana, strain selain korona baharu, seperti SARS-CoV dan MERS-CoV boleh menyebabkan jangkitan selesema biasa. 

Oleh sebab itulah, mereka yang mengalami simptom selesema perlu mendapatkan rawatan di hospital untuk mengenal pasti agen penyebab kepada jangkitan tersebut. Jika anda didiagnosis dengan jangkitan virus korona sekalipun, dapatkan kepastian berkenaan dengan strainnya.

Ini berikutan, terdapat 7 jenis strain virus korona yang menjangkiti manusia dan 4 daripadanya dikaitkan dengan penyakit selesema biasa.

Simptom yang disebabkan virus ini lebih ringan jika dibandingkan dengan apa yang pernah dialami oleh mereka yang terkena sindrom pernafasan akut teruk (SARS) dan sindrom pernafasan timur tengah (MERS).

Setakat ini tiada vaksin atau protokol rawatan yang boleh merawat jangkitan ini. 

Konklusi

Jangan terpedaya dengan maklumat tidak berasas yang disebarkan melalui media sosial berkenaan cara penyebaran virus korona. Produk yang akan dieksport keluar dari China terutamanya Wuhan akan melalui proses pembasmian kuman sebanyak dua kali.

Jika tiada proses tersebut sekalipun, kebarangkalian untuk anda mendapat jangkitan rendah. Ini berikutan  persekitaran luar badan manusia bukanlah habitat ideal buat virus korona.

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge