Cara buat latte sedap

Malaysia menganjurkan pameran kopi dekad baru dengan pembukaan Café Malaysia 2020. Pameran kopi antarabangsa paling lama di negara ini yang dibuka secara rasmi pada 9 Januari 2020 di Pusat Dagangan & Pameran Antarabangsa Malaysia (MITEC) dihadiri oleh pemimpin industri dan pemain utama dari industri kopi dan teh.

Pameran kopi antarabangsa yang dinanti-nantikan juga menghargai pencapaian luar biasa Malaysia dalam kejohanan kopi antarabangsa baru-baru ini kerana ia terus menyaksikan peningkatan budaya kopi tempatannya. Barista Malaysia terkenal Irvine Quek telah memenangi gelaran juara kopi dunia yang lain dalam seni latte di Korea Selatan pada November 2019.

Kemenangan baru-baru ini mengikuti kejayaan kejohanannya di Kejohanan Seni Latte Dunia di Brazil pada tahun 2018. Pada tahun yang sama, wakil Malaysia, Regine Wai dan Keith Koay memenangi Runner-Up ke-2 dan ranking ke-10 dalam Kejohanan Piala Dunia Brewers dan Kejohanan Barista Dunia, masing-masing meletakkan kedudukan Malaysia sebagai salah satu gergasi dunia dalam arena kejohanan kopi antarabangsa.

Cafe Malaysia 2020 launching
Cafe Malaysia 2020 demo

Di sini, kejayaan antarabangsa berturut-turut oleh barista dan seniman latte yang terbaik di Malaysia dilengkapi dengan peningkatan permintaan pengguna tempatan untuk kopi khusus dari seluruh dunia. Ini adalah termasuk peningkatan kerja yang berkaitan dengan kopi di kalangan generasi kafe, pemilik roaster, pembekal kopi , pengedar, pengimport, dan barista.

Edisi keenam Siri Café Malaysia, acara tiga hari tahunan meriah dengan pameran kopi Malaysia, adalah perhimpunan terbesar pemain industri negara, pemilik kafe, baristas profesional dan artis latte. Acara ini mempamerkan bekalan dan produk terbaru, pelbagai biji kopi dan daun teh dari seluruh dunia, peralatan, jentera, aksesori dan teknologi, semuanya di bawah satu bumbung.

Platform sehenti yang komprehensif juga akan menjadi tumpuan peluang perniagaan apabila para pemain industri akan berotasi dengan orang lain untuk meneroka peluang dalam perniagaan kopi serantau dan antarabangsa yang berkembang pesat.

Cafe Malaysia 2020 mister coffee
Cafe Malaysia 2020 coffee machine

Café Malaysia 2020 dijangka menarik 15,000 profesional perdagangan kopi dan teh, perwakilan kongres, baristas, pemilik kafe, pembekal kopi dan teh, pengedar peralatan, ahli-ahli Perikatan Pemilik Kafe Malaysia dari seluruh Malaysia Timur dan Barat, dan ahli-ahli orang ramai.

Ia juga dijangka menjadi tuan rumah pameran kopi dari lebih dari 20 negara di kawasan pameran kasar yang merangkumi 6,000sqm.

Apabila edisi pertama Café Malaysia dibuka pada 2015, pertunjukan itu menarik penyertaan daripada 73 peserta pameran dari 14 buah negara, dan mengalu-alukan sejumlah 13,280 pelawat tempatan dan antarabangsa.

Cafe Malaysia 2020 turkey

Bagi pelawat yang berminat untuk memperoleh pengetahuan mengenai topik mengenai pengurusan kafe dan cara membuat cawan terbaik, Seminar Café Malaysia 2020 pada hari Jumaat, 10 Januari 2020 akan menampilkan pakar kafe dan kopi yang akan berkongsi pandangan mengenai pelbagai topik seperti ‘ Memaksimumkan dan Memperkukuh Susu Anda untuk Pelanggan, ‘Kepentingan Memiliki Sistem Suara yang Baik’, ‘Origami Coffee Dripper’, ‘Filosofi Pembuatan Kopi dan Kaedah Brewing oleh Tetsu Kasuya, Juara Dunia Brewer (2016)’, dan ‘Kopi Hijau Membeli: Garis Panduan untuk Pilihan & Pembelian Khusus & Mikro. ‘

Cafe Malaysia 2020 barista

Dalam tempoh tiga hari akan datang, para pelawat akan menyaksikan kehebatan di kawasan pentas di mana barista dan artis latte terkemuka di Malaysia akan menghadapi satu sama lain untuk memenangi gelaran kebangsaan di tiga kejohanan kopi kebangsaan – 2020 Malaysia Barista Championship (MBC), 2020 Malaysia Brewers Cup (MBrC), dan 2020 Malaysia Latte Art Championship (MLAC). Juara terulung dari setiap pertandingan juga akan memenangi penghormatan untuk membawa bendera Malaysia di arena antarabangsa pertandingan kopi.

Cafe Malaysia 2020 coffee art

Menurut laporan atas talian terbaru pada tahun 2019 mengenai industri kopi di Malaysia oleh Euromonitor International, semakin ramai pengguna di Malaysia menikmati minum secawan kopi mereka. Ini benar bukan hanya di kedai kopi tempatan, tetapi terdapat juga trend yang semakin meningkat ke arah penggunaan produk kopi artisanal dan premium.

Dengan pengguna Malaysia yang mempunyai selera yang lebih besar untuk kopi khusus, pemain dalam industri kopi terus memperluaskan julat premium mereka untuk memenuhi tuntutan ini. Persekitaran yang sangat kompetitif di kalangan pemain dalam industri kopi juga dijangka mendorong mereka untuk membezakan penawaran produk mereka.

Cafe Malaysia 2020 coffee fest

Kategori kopi masih kukuh, dengan aliran pemain baru yang berterusan untuk memanfaatkan kecintaan pengguna kopi Malaysia.

Café Malaysia dianjurkan oleh Persidangan & Pameran CEMS (M) Sdn Bhd, dan dihoskan oleh Persatuan Kopi Khas Malaysia (MSCA) dan Café Owners Alliance Malaysia. MSCA adalah ahli ASEAN Coffee Federation (ACF). Pertunjukan ini juga disahkan oleh Perbadanan Pembangunan Perdagangan Luar Malaysia (MATRADE).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge