Undi Pilihanraya

Pilihan raya kecil Chini akan menyaksikan pertandingan tiga penjuru melibatkan calon BN, Mohd Sharim Md Zain, 41, menentang dua calon bebas.

Pegawai pengurus pilihan raya, Zaliza Zulkipli mengumumkan pencalonan Mohd Sharim di samping bekas timbalan ketua Bersatu Pekan, Tengku Zainul Hisham Tengku Hussin dan blogger Mohd Shukri Mohd Ramli pada penamaan calon pagi ini.

Calon BN PRK Chini 2020
Calon BN, pencadang dan penyokong.

Pengumuman itu disaksikan oleh Pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR), Azhar Azizan Harun dan timbalan Pengerusi SPR Azmi Sharom.Proses pencalonan yang bermula pada jam 9 pagi disiarkan secara langsung oleh SPR.

Mohd Sharim dilihat memakai baju Melayu berwarna biru, sementara Tengku Zainul Hisham, yang keanggotaannya dalam Bersatu dibatalkan kerana bertanding sebagai calon Bebas, dilihat memakai baju Melayu dengan warna merah parti itu.

Calon tiga penjuru PRK DUN N23 Chini

Ini adalah pilihan raya kecil pertama yang diadakan sejak perintah kawalan pergerakan dikuatkuasakan pada bulan Mac. Suruhanjaya Pilihan Raya mengatakan ceramah, lawatan dari rumah ke rumah dan jalan kaki dibenarkan, tertakluk kepada prosedur operasi standard (SOP) kerana wabak Covid-19.

Tiga Calon PRK DUN N23 Chini
sumber : Bernama

Ia juga mengatakan setiap pengundi akan diberikan sarung tangan plastik sebelum masuk dan mereka akan diberi berus untuk penandaan jari mereka. Pengundian melalui pos bermula esok, manakala pengundian awal pada 30 Jun ini dan hari mengundi pada 4 Julai 2020 nanti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge