vaksin dua dos

Individu yang telah lengkap menerima dua dos vaksin COVID-19 akan dipertimbangkan diberi kelonggaran tertentu termasuk makan di kedai dan melakukan rentas daerah atau negeri, kata Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Katanya, beliau telah meminta Jawatankuasa Khas Jaminan Akses Bekalan Vaksin COVID-19 (JKJAV) untuk membuat penilaian semula berhubung prosedur operasi standard (SOP) bagi mereka yang sudah menerima dua dos suntikan vaksin.

“Mutakhir sekali saya minta Jawatankuasa Pengurusan (JKJAV) ini menilai semula bagi mereka yang dapat vaksin dua suntikan supaya mereka akan diberikan kelonggaran-kelonggaran, sama ada dari segi perjalanan atau pergi ke kedai atau makan di restoran.

PM Mahiaddin

“Ini petanda supaya kita nak tunjukkan sementara kita menguruskan COVID-19, maka kehidupan rakyat mungkin sedikit demi sedikit akan kembali seperti masa-masa yang lepas,” katanya kepada media selepas membuat tinjauan penyediaan Bakul Prihatin Negara di Dewan Perdana Nur, Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat, di sini hari ini.

Pada masa ini, katanya proses vaksinasi di bawah Program Imunisasi COVID-19 Kebangsaan (PICK) berjalan mengikut jadual.

“Saya harap dalam tempoh beberapa hari ke hadapan, bulan ini dan bulan hadapan, pembekalan vaksin akan meningkat dan bertambah,” katanya.

Rentas Negeri dua dos

Muhyiddin turut meminta semua pihak untuk meletakkan keyakinan kepada kerajaan dalam menguruskan pandemik COVID-19.”Jadi bersabarlah, jangan kata kerajaan tak bagi tumpuan, tapi yakinlah dengan kerjasama pimpinan dalam kerajaan, swasta, rakyat dan NGO (badan bukan kerajaan), kita boleh menang dalam menghadapi ‘peperangan’ ini,” katanya.

Malaysia mula melaksanakan PICK pada 24 Feb lepas dan setakat ini sebanyak 12,647,558 dos vaksin telah diberikan, menjadikan jumlah keseluruhan individu yang telah lengkap dua dos vaksin ialah 4,003,266 atau 12.3 peratus daripada populasi rakyat Malaysia. – BERNAMA

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge