Baca alquran

Muharram, bulan pertama dalam kalendar Islam, menandakan permulaan Tahun Baru bagi umat Islam. Dan ianya berperanan sebagai medan untuk bermuhasabah dan memperbaharui niat, azam dan matlamat dalam kehidupan. Ketika umat Islam mengintrospeksi diri  dan menguatkan iman, mereka sering mendengar dan mendalami keindahan dan hikmah Al-Quran melalui kuasa transformatif ayat-ayatnya serta bacaan Qari (penghafal al-Quran).

3 qari dalam artikel ini tahu cabaran untuk menguasai bacaan al-Quran. Dengan 7 jenis Qiraat (cara membaca al-Quran), masing-masing dengan tajwid tersendiri (set peraturan untuk sebutan dan bacaan al-Quran yang betul). Dan 7 Ahruf (dialek al-Quran), qari tersebut adalah inspirasi kepada kita semua untuk memperbaiki dan menguasai bacaan al-Quran kita.

Ketahui lebih lanjut mengenai para qari tersebut dengan membaca profil mereka di bawah.

Sheikh Bandar Baleela

Sheikh Bandar Baleela

Sheikh Bandar Baleela merupakan salah seorang Imam Masjidil Haram (Masjid al-Haram) di Mekah, Arab Saudi. Dia terkenal untuk gaya bacaannya yang unik, dicirikan oleh suaranya yang merdu, penyampaian yang meruntun jiwa, dan modulasi bacaan yang mahir. Dari umur yang muda lagi, Syeikh Baleelah sudah pun menghafal seluruh Al-Quran.

Kecekapan beliau dalam membaca kalamullah telah dipupuk dan dikembangkan di bawah bimbingan beberapa guru al- Quran yang terkenal, dengan ajaran mereka yang memainkan peranan penting dalam perjalanan hidupnya.

Ramai yang mengagumi keupayaannya dalam membangkitkan emosi melalui bacaannya, menjadikannya pengalaman yang tidak dapat dilupakan bagi mereka yang mendengarnya. Pada Oktober 2020, Raja Salman mengeluarkan titah diraja yang melantiknya ke Majlis Ulama Kanan.

Sheikh Abdul Rahman Al-Sudais

Sheikh Abdul Rahman Al Sudais

Sheikh Abdul Rahman Al-Sudais memegang jawatan yang dihormati sebagai Ketua Imam di Masjidil Haram Makkah, terkenal untuk khutbahnya yang berkesan dan khidmat nasihat untuk penyelesaian konflik secara aman. Pada tahun 2005, beliau telah diberi penghormatan oleh Jawatankuasa Penganjur Anugerah Al-Quran Antarabangsa Dubai (DIHQA) sebagai “Personaliti Islam Terbaik,” mengiktiraf pengabdiannya yang tidak berbelah bagi kepada Al- Quran dan Islam.

Selain itu, pada 2017, Al-Sudais menyelia penerbitan filem “One Day in the Haram,” gambaran menarik tentang tapak suci di Makkah, yang dikisahkan dari perspektif pekerja yang berdedikasi.

Beliau sangat dihormati untuk bacaan Al-Qurannya yang tepat dan penuh emosi, serta berpegang pada prinsip Tajwid, seni bacaan yang indah. Bakatnya yang luar biasa dipanggil semasa solat Tarawih Ramadan pada tahun 2006 (1427 Hijrah), di mana beliau diamanahkan untuk membaca surah-surah akhir Al-Quran dan menyampaikan Doa penutup, menjangkau jutaan umat Islam di Makkah dan di seluruh dunia melalui televisyen dan siaran radio.

Kehadirannya disegani dan beliau terus memberi inspirasi kepada umat Islam di seluruh dunia.

Syeikh Ali ibn Abdur-Rahman Al Hudhayfee

imam bacaan Keindahan Al-Quran

Syeikh Ali ibn Abdur-Rahman Al Hudhayfee ialah seorang imam Saudi terkemuka dan khatib Masjid Nabawi (Al-Masjid an-Nabawi), dan bekas Imam Masjid Quba.

Beliau juga berkhidmat sebagai ketua jawatankuasa yang menyemak naskhah al-Quran yang dicetak di Madinah, ahli jawatankuasa penyeliaan untuk naskhah audio al-Quran dan ahli jawatankuasa tinggi di Kompleks Percetakan Al-Quran Raja Fahd.

Dengan penambahan para qari yang dihormati ini, Muslim Pro menunjukkan dedikasinya untuk menyampaikan perjalanan rohani yang istimewa kepada penggunanya.

Dengan langganan premium, pengguna aplikasi Muslim Pro boleh memulakan pengalaman al-Quran yang transformatif, termasuk akses kepada 3 qari dalam artikel ini, dan banyak lagi dengan pelbagai ciri yang komprehensif termasuk:


● Pengalaman aplikasi tanpa iklan
● Penstriman tanpa had bagi filem berfokuskan Muslim, program kanak-kanak,
dokumentari dan banyak lagi di Qalbox
● Keupayaan untuk memuat turun audio bacaan Al-Quran (mendengar di luar
talian)
● Pemilihan suara azan global seperti Yusuf Islam dari United Kingdom dan
Muzammil Hasballah dari Indonesia
● Akses kepada banyak kandungan dalam bahagian Inspirasi (artikel, hadis,
petikan maklumat grafik, dll.)
● Memilih tema warna yang berbeza untuk aplikasi
● Menyesuaikan waktu solat dalam widget

Pengguna boleh menyemak imbas dan menikmati katalog kandungan tanpa iklan Qalbox
melalui aplikasi Muslim Pro (tersedia di Apple App Store dan Google Play Store), laman
sesawang
, tablet, Chromecast dan kini di Samsung Tizen TV, Android dan tvOS Apple TV.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge