Pasangan bahagia

Walaupun kejujuran itu menyakitkan, tetapi ramai yang lebih rela disakiti kerana kejujuran berbanding ditipu dan dibohongi. Nak-nak lagi jika perkara ini dilakukan oleh orang yang kita sayangi tentunya ia akan membuatkan anda terluka. Ada yang boleh kesan perubahan tersebut dengan mengetahui bahasa tubuh lelaki.

Kadang kala bukan nak syak wasangka yang tidak-tidak pada pasangan tetapi sebagai orang perempuan, kita boleh rasa adakah pasangan itu berbohong atau tidak. Sebab itu yang main-main dengan firasat orang perempuan ini.

Menurut kajian psikologi, orang yang berbohong akan mudah dilihat dari bahasa tubuh mereka kerana badan mereka bertindak balas terhadap perkara-perkara yang bertentangan dengan fakta sebenarnya. Begitu juga dengan lelaki yang berbohong, mudah dilihat dari bahasa badan mereka.

Haaa… nak tahu kalau lelaki berbohong bahasa tubuhnya macam mana? Ini 5 tanda pasangan anda berbohong.

Gaya Bahasa Tubuh Lelaki

Mengulangi Perkataan Berulang Kali

Pertama, bahasa badan yang ditunjukkan oleh lelaki ketika berbohong adalah mengulangi perkataan berulang kali. Jelas ini akan dilakukan oleh seorang lelaki yang berbohong kerana pengulangan kata dia membuat muslihat atau senjata untuk meyakinkan pasangannya bahawa dia mengatakan yang sebenarnya.

Pengulangan kata-kata dari seorang lelaki yang berbohong secara tidak langsung juga akan mempengaruhi keadaan psikologi pasangannya untuk mempercayai apa yang dikatakannya. Oleh itu, tidak menghairankan bahawa wanita akan mudah percaya jika seorang lelaki menjelaskan sesuatu dengan penekanan kata-kata berulang.

Menyentuh dan Menggaru Hidung

Kedua, bahasa badan yang ditunjukkan oleh lelaki adalah tangan mereka menyentuh dan menggaru hidung. Anda mungkin tidak menyedarinya, tetapi mulai sekarang cuba perhatikan pergerakan tangannya ketika dia menjelaskan sesuatu. Sekiranya tangannya menyentuh dan menggaru hidungnya, maka anda harus waspada kerana pada masa itu dia boleh berbohong.

Bahasa badan ini bukan tanpa alasan yang ditunjukkan oleh lelaki, contohnya apabila anda menganggapnya hanya hidung yang gatal. Sebagai contoh, apabila seorang lelaki berbaring semasa bercakap, adrenalinnya juga akan meningkat. Ini menyebabkan kapilari melebar dan menjadikan kawasan di sekitar hidung lelaki menjadi gatal yang juga merupakan tanda tekanan.

Selain itu, otak juga akan melepaskan katekolamin yang menyebabkan tisu saraf di hidung membengkak sehingga terasa panas dan gatal, akhirnya lelaki yang berbohong sering menggaru hidung.

Baca juga : 17 Tanda Lelaki Suka dan Sedang Jatuh Cinta Dengan Anda

pasangan milenia

Senyuman Tawar Lelaki

Ketiga, bahasa badan yang ditunjukkan oleh lelaki sering ketawa dan menunjukkan senyuman palsu atau senyuman tawar yang tidak wajar. Sebenarnya sering ketawa dan menunjukkan senyuman palsu adalah bentuk pembelaan diri dan cara untuk pasangan ditipu terganggu oleh tawa lelaki itu.

Tentunya perkara yang cuba dijelaskan oleh seorang lelaki ketika dia berbohong akan sukar didengar dengan jelas jika dia menjelaskannya sambal diselingi dengan ketawa. Inilah yang dia harapkan akan mengalihkan perhatian anda daripada fokus dan juga tidak menemui kekurangan dalam kebohongannya.

Sering Gerakkan Kepala

Keempat, sesiapa sahaja yang berbohong akan merasa bimbang, termasuk lelaki. Sekiranya pasangan anda ketika menjelaskan sesuatu sering menggerakkan kepalanya maka anda perlu curiga kerana pergerakan itu adalah cara untuk menyatakan kegelisahannya.

Sekiranya anda mendapati pasangan anda sering menggerakkan kepalanya ketika menerangkan sesuatu, mintalah dia berhenti dan bertenang. Ini juga muslihat untuk menguji seorang lelaki apabila pasangan wanitanya memintanya untuk berhenti menjelaskan sesuatu, jika setelah itu dia tidak bertanya apa-apa maka dia mungkin akan mengatakan yang sebenarnya tetapi, jika dia meminta tindakanmu maka dia sebenarnya takut kerana dia tahu bahawa anda semakin curiga terhadapnya.

Baca juga : 7 Cara Mudah dan Cepat Untuk Tingkatkan Imun Badan

pasangan pelbagai perangai

Berpaling dan Sering Berkedip Mata

Kelima, bahasa badan yang biasa ditunjukkan oleh lelaki ketika berbohong adalah dengan berpaling dan sering berkedip. Seseorang yang berbohong tidak akan dapat melihat mata pasangannya kerana mudah membaca pembohongan ini hanya dari mata. Oleh itu, lelaki lebih suka memandang selain mata anda.

Selain memalingkan muka, lelaki yang berbohong akan sering berkelip. Walaupun dia tidak mengalihkan pandangan dari matamu, cuba perhatikan apakah matanya sering berkedip, berkedipnya cepat dan terjadi beberapa kali. Ini sebenarnya adalah tindak balas semula jadi yang dia tidak sedar ketika dia berbohong sehingga dia mungkin tidak merasakannya tetapi anda dapat melihat bahasa tubuh seorang lelaki dengan jelas melalui matanya.

Awas! Jangan sampai tertipu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge