Cara Mohon Biasiswa Shell 2021

Sejak dimulakan, Program Biasiswa Shell Malaysia telah menguntungkan lebih daripada 1500 pelajar dalam mencapai aspirasi pendidikan mereka dan memberikan jalan masuk yang unik ke dalam industri tenaga.

Biasiswa Shell Malaysia 2021 akan dibuka untuk permohonan daripada 14 hingga 30 Jun 2021.

Biasiswa dengan Shell Malaysia membuka banyak kemungkinan termasuk peluang untuk melanjutkan pelajaran ke peringkat sarjana di universiti peringkat global, mengambil bahagian dalam mentor dan program internship. Selepas tamat pengajian, peluang memulakan kerjaya yang memuaskan dengan Shell Malaysia.

oil mines shell

Tawaran itu adalah untuk calon yang akan ditaja 2 peringkat A-level dan sarjana di kolej dan universiti berprestij di dalam dan luar negara. Ini tertakluk kepada prestasi akademik pelajar. Shell Malaysia ingin menaja pelajar yang ingin melanjutkan pelajaran ke bidang pengajian berikut:

Kejuruteraan: Mekanikal, Sivil, Kimia, Petroleum, Elektrik & Elektronik, Alam Sekitar, Sustainable
Sains: Geologi, Geosains, Geomatika, Geofizik, Sains Data
Komersial: Perniagaan & Pengurusan, Pemasaran Digital

Kelayakan Biasiswa Shell Malaysia

  • Kemahiran kepimpinan yang kuat dan penyertaan aktif dalam aktiviti ekstrakurikuler seperti persatuan dan kelab, sukan, dll.
  • Tidak mempunyai biasiswa atau pinjaman lain buat masa ini
  • Pencapaian akademik yang kuat secara berterusan seperti berikut:
  • Minimum 8As (A / A +) dalam Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) ATAU
  • Gred O-level yang sangat baik di IGCSE (A * / A)
  • Sebelum membuat permohonan, pastikan anda layak bekerja di negara di mana program biasiswa ditawarkan.
  • Mesti lepasan SPM 2020 atau 2021 O-Level
  • Bersedia melanjutkan pelajaran di peringkat asrama terpilih.
shell scholarship

Hanya pemohon yang disenarai pendek yang akan diberitahu untuk melangkah ke langkah-langkah permohonan berikutnya.

Langkah 1: Permohonan Dalam Talian

Lengkapkan permohonan anda secara dalam talian – perhatikan bahawa anda dapat menjimatkan masa dengan menyambung ke profil LinkedIn anda. Sebelum melamar, pastikan anda layak bekerja di Malaysia. Aplikasi tidak boleh melebihi 5-10 minit.

Langkah 2: Penilaian Dalam Talian

Setelah menghantar permohonan, anda akan diminta untuk melengkapkan empat penilaian berasaskan permainan dalam talian. Permainan ini mengukur pelbagai kebolehan kognitif dan pilihan gaya kerja anda dengan memberi anda pelbagai cabaran.

Keseluruhan ini akan memakan masa lebih kurang 20 minit dan perlu diselesaikan dalam masa lima hari setelah menerima undangan penilaian.

Langkah 3: Temu Bual Video Atas Permintaan

Sekiranya anda telah disenarai pendek selepas LANGKAH 2, anda akan dihantar jemputan untuk menyelesaikan wawancara video atas permintaan. Temu ramah video rakaman diri ini adalah peluang untuk anda memberitahu kami tentang diri anda dan kelayakan anda. Anda juga akan melihat beberapa graduan kami sekarang yang akan menanyakan kepada anda serangkaian soalan berdasarkan kecekapan yang telah direkodkan sebelumnya.

Anda boleh merakam wawancara di mana-mana lokasi yang menggunakan internet pada waktu yang paling sesuai untuk anda. Untuk setiap soalan, anda mempunyai masa 30 saat untuk disiapkan dan 3 minit untuk mencatat jawapan anda.

Langkah 4: Temu Bual Akhir

Ini adalah peringkat penilaian terakhir, di mana anda akan ditemu ramah oleh Lembaga Pemegang Amanah Biasiswa mengenai soalan berdasarkan senario dan pengalaman akademik & kepemimpinan anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge