Ciri Pasangan Serasi dan Sejati

Antara perkara penting dalam rumahtangga ialah faktor kewangan. Ekonomi kurang stabil boleh membawa kepada keruntuhan perkahwinan. Duit bukan segalanya tetapi segalanya memerlukan duit. Tanpa duit, banyak perkara tidak boleh dilakukan. Rumahtangga bukan sekadar cinta sahaja namun tetap termasuk juga pentingnya mengukuhkan ekonomi.

Untuk mengawal kewangan rumah tangga, kita perlu tahu membezakan antara kehendak dan keperluan. Dahulukan perbelanjaan mengenai keperluan. Keperluan ini termasuklah perbelanjaan makanan, pakaian, bayaran pinjaman bank (jika ada), kad kredit (jika ada), bil utiliti dan duit bulanan untuk orang tua.

Usahlah asyik membelanjakan duit untuk membeli pakaian baru, beg tangan, kasut dan hiburan. Hal ini tidak perlu dilakukan jika kalian kurang berkemampuan. Jangan asyik pergi menonton wayang atau bermain boling kononnya sebagai aktiviti luar bersama pasangan.

Jika ada anak, maka anda perlu lebih bijak mengawal perbelanjaan. Utamakan keperluan anda, suami dan anak terlebih dahulu kemudian barulah berbelanja untuk perkara lain.

pasangan sinar

Nafkah dan Duit Belanja

Apabila sudah berumahtangga, perbincangan mengenai kewangan haruslah dibuat antara suami isteri. Suami memainkan peranan penting dalam menentukan kedudukan kewangan keluarga. Suamilah yang perlu mengambil tahu mengenai bayaran itu dan ini.

Pun begitu, pada hari ini ada isteri yang mempunyai kedudukan kewangan lebih kukuh berbanding suami. Justeru walaupun bukan tanggungjawab isteri, ada isteri yang terpaksa berkorban untuk menyelesaikan segala bayaran bulanan. Hal ini menuntut pemahaman dan keredaan isteri kerana isteri telah melakukan perkara yang bukan di bawah tanggungjawabnya.

Suami perlu berhati-hati supaya tidak menanggung dosa jika isteri sakit hati dan tidak reda. Hal-ehwal nafkah bukan perkara main-main.

Baca juga : Pasangan Bahagia Idaman, Carilah Yang Menyempurnakan

duit dalam rumahtangga

Pentingkan Bahagia

Dalam apa juga masalah yang melanda, kebahagiaan rumahtangga menjadi perkara utama yang dicari dalam perkahwinan. Tangani masalah rumahtangga dengan sebijak yang mungkin dan carilah kebahagiaan walau di mana pun ianya berada.

Apalah ertinya berumahtangga jika anda tidak bahagia. Bukankah kebahagiaan bersama pasangan itu boleh menjadikan kehidupan kita lebih menyeronokkan? Jadi, jangan sampai faktor kewangan menjadi punca utama krisis dalam rumahtangga.

Suami perlu sedar tanggungjawabnya manakala isteri pula bekerjasama menyokong suami untuk mengukuhkan ekonomi rumah tangga. Hargailah isteri yang turut sama memikirkan hal-ehwal kewangan rumah tangga kerana itu sebenarnya bukan terletak di bawah tanggungjawab isteri.

Bukan susah untuk bahagia namun bukan susah juga untuk meruntuhkan keharmonian rumahtangga. Jadi, sama-samalah antara suami dan isteri menjalankan peranan masing-masing demi kebahagiaan rumahtangga yang dibina.

Subscribe
Notify of
guest

CommentLuv badge

1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Laila
1 year ago

Setuju. Kena ada komunikasi yang bagus antara suami-isteri dlm semua hal .. Good luck semua pencinta..
Laila recently posted…Ini Perkara Perlu Dilakukan Untuk Merancang Kewangan Sempena Tahun BaruMy Profile