Ivermectin Malaysia

Rawatan farmakologi yang berkesan untuk COVID-19 tetap menjadi cabaran. Percubaan Rawak Penilaian Terapi COVID-19 (PEMULIHAN) menunjukkan dexamethasone, steroid, ada perubahan baik bagi pesakit COVID-19 dalam tahap penyakit yang teruk apabila diperlukan suplemen oksigen atau pengudaraan mekanikal. Tetapi untuk pengurusan kes-kes ringan dan sederhana, ada kekurangan perawatan, baik untuk mencegah perkembangan penyakit atau menghalang penularan virus.

Kajian pencirian klinikal COVID-19 oleh pakar dan penyelidik KKM mendapati bahawa untuk kes yang dimasukkan ke hospital, 95% mempunyai penyakit ringan tetapi sekitar 3.5% kemudiannya menjadi penyakit yang teruk. Mereka kebanyakannya berumur lebih tua (≥51 tahun) atau mempunyai penyakit bersama seperti penyakit ginjal kronik dan penyakit paru-paru kronik yang meningkatkan risiko mereka mendapat penyakit teruk.

Walau bagaimanapun, bagi pesakit COVID-19 yang berisiko tinggi, banyak terapi antivirus yang disusun semula didapati tidak berkesan. Percubaan Solidariti Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) COVID-19 untuk Rawatan COVID-19 (SOLIDARITY) yang merangkumi Malaysia, mendapati bukti yang tidak mencukupi untuk penggunaan remdesivir, hydroxychloroquine, interferon, lopinavir dari segi bilangan kematian.

ivermectin

Pada masa ini, Garis Panduan Pengurusan Konsensus Malaysia untuk COVID-19 mempertahankan Favipiravir, sebagai satu-satunya terapi antivirus untuk pengurusan kes COVID-19. Bahkan cadangan ini boleh berubah apabila terdapat lebih banyak bukti.

Ivermectin adalah ubat anti-parasit yang diluluskan oleh FDA yang banyak digunakan untuk merawat beberapa penyakit tropika yang diabaikan, termasuk onchocerciasis, strongyloidiasis dan helminthiases. Penggunaan “dilabel” Ivermectin mendapat perhatian global kerana beberapa hasil yang menjanjikan oleh kajian kes dan ujian klinikal.

Namun, bukti tidak meyakinkan untuk mengesyorkan penggunaan Ivermectin secara rutin untuk COVID-19. FDA belum meluluskan Ivermectin untuk digunakan dalam merawat atau mencegah Covid-19 pada manusia, dan WHO hanya mengesyorkan penggunaan Ivermectin dalam pengaturan ujian klinikal, di mana pesakit dipantau dengan teliti oleh doktor dan penyelidik yang berpengalaman untuk keselamatan dan keberkesanannya.

Terdapat keperluan yang berterusan untuk ujian klinikal yang digerakkan dengan baik, dirancang dengan baik, dan dijalankan dengan baik untuk panduan berdasarkan bukti mengenai peranan Ivermectin dalam rawatan COVID-19.

Baca juga : MINDA UMAT YANG MUNDUR DALAM VAKSIN, FAHAMI APA ITU ISTIHALAH

vaksin covid

Dalam keadaan seperti itu, Kementerian Kesihatan Malaysia dan Institut Penyelidikan Klinikal (ICR) telah memulakan percubaan terkawal berlabel terbuka yang berlainan pusat. Keberkesanan Rawatan Ivermectin pada Pesakit Berisiko Tinggi Covid-19 (Kajian I-TECH) yang diketuai oleh Doktor Penyakit Berjangkit (ID) di Hospital Raja Permaisuri Bainun, Ipoh dan sepasukan pakar dan Pusat Penyelidikan Klinikal (CRC) di 12 hospital KKM.

Percubaan ini diluluskan oleh Jawatankuasa Penyelidikan dan Etika Perubatan (MREC), KKM pada 25 Mei 2021. Kajian ini membandingkan rawatan Ivermectin (dos khusus dengan jangka masa tertentu) dengan standard perawatan sahaja. Kajian ini akan mendaftarkan 500 subjek dari kumpulan berisiko tinggi berusia 50 tahun ke atas yang dimasukkan ke hospital KKM dengan gejala COVID-19 ringan atau sederhana (Tahap 2-3).

Kajian ini bertujuan untuk menentukan keberkesanan Ivermectin dalam mencegah perkembangan COVID-19 kepada penyakit yang teruk (Tahap 4-5) dan dari segi hasil kematian. ICR telah menyediakan Lembaga Pemantauan Data (DMB) yang terdiri daripada doktor ID bebas, ahli farmasi percubaan klinikal dan pakar metodologi untuk melindungi pesakit percubaan mengenai keselamatan dan keberkesanan produk penyelidikan yang ditetapkan oleh Badan Pengawas Farmaseutikal Nasional (NPRA).

Pesakit Pertama (FPI) pada 31 Mei 2021, dan sehingga kini 8 pesakit telah didaftarkan. Kajian ini dijangka selesai pada September 2021.

Terima kasih.

Tan Sri Dato ’Seri Dr. Noor Hisham bin Abdullah
Ketua Pengarah Kementerian Kesihatan Malaysia
5 Jun 2021

Subscribe
Notify of
guest

CommentLuv badge

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments