Lelaki Hina Islam

Seorang penghantar makanan dipenjara enam bulan selepas gagal membayar denda RM50,000 yang dikenakan ke atasnya oleh Mahkamah Sesyen Sepang kerana memuat naik kandungan video menghina agama Islam. Tertuduh selaku lelaki hina Islam, Mohd Nor’ Muzil Mohd Razalli dilapor akan menjalani hukuman di Penjara Kajang.

Hakim Ahmad Rizki Abdul Jalil menjatuhkan hukuman itu terhadap beliau yang didakwa membuat dan memulakan penghantaran komunikasi itu menggunakan aplikasi YouTube dengan niat menyakiti hati orang lain pada 11.14 malam, 16 Julai lepas di hadapan Shell, Cyberjaya.

Dia didakwa mengikut Seksyen 233 (1)(a) Akta Komunikasi dan Multimedia 1998 (Akta 588) dan boleh dihukum di bawah Subseksyen 233(3) akta sama.

Kesalahan itu memperuntukkan hukuman denda maksimum RM50,000 atau dipenjarakan tidak melebihi setahun atau kedua-duanya dan boleh didenda RM1,000 bagi setiap hari kesalahan itu diteruskan selepas pensabitan.

lelaki hina islam

Pendakwaan dikendalikan Timbalan Pendakwa Raya Nor Azizah Aling manakala tertuduh sebagai lelaki hina Islam tidak diwakili peguam.

Terdahulu, Nor Azizah memohon mahkamah agar menjatuhkan hukuman berat sebagai pengajaran kepada tertuduh kerana telah menimbulkan kemarahan dalam kalangan masyarakat.

“Ini kesalahan serius yang dibuat dengan sengaja untuk hina kesucian Islam, Nabi Muhammad SAW dan Allah SWT. Jika dikenakan hukuman ringan, tertuduh cenderung untuk mengulangi perkara sama.

“Dalam kes ini, hukuman berat perlu dikenakan setimpal dengan kesalahan. Tertuduh telah menimbulkan kemarahan orang awam apabila terdapat lebih 20 laporan polis malah tertuduh juga diburu orang awam untuk dipukul,” – Timbalan Pendakwa Raya Nor Azizah.

Hakim Ahmad Rizki menasihatkan tertuduh agar menginsafi kesalahan yang telah dilakukan serta bertaubat dan tidak mengulangi kesilapan sama di masa hadapan.

Tertuduh ditahan pada 17 Julai lepas untuk direman empat hari bagi membantu polis melengkapkan siasatan berhubung kandungan video terbabit yang tular di media sosial.

Baca juga : Haram Solatkan Jenazah Individu Hina Islam – Ustaz Azhar Idrus

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge