Pulau Sindalah Projek NEOM

Destinasi Pulau Sindalah sebagai pulau mewah pertama NEOM dan menjadi tuan rumah kepada kapal layar super serta pangsapuri mewah. Itu pendedahan Putera Mahkota Mohammed bin Salman ketika beliau mengumumkan projek terbaharu yang ditetapkan untuk meningkatkan industri pelancongan Arab Saudi.

Kawasan seluas kira-kira 840,000 meter persegi, Sindalah merupakan salah satu daripada kumpulan pulau yang akan dibangunkan dalam projek giga itu. Dan dijangka mewujudkan 3,500 pekerjaan untuk sektor pelancongan, perkhidmatan perhotelan dan riadah.

Pulau itu akan bertindak sebagai pintu masuk utama ke Laut Merah. Ia dijangka mula menyambut tetamu mulai awal 2024, menurut Agensi Akhbar Saudi.

“Ini adalah satu lagi detik penting untuk NEOM dan langkah besar dalam Kerajaan merealisasikan cita-cita pelancongannya di bawah Wawasan 2030.

“Sindalah akan menjadi pulau mewah pertama NEOM dan destinasi kelab kapal layar di Laut Merah, menyediakan pintu masuk yang indah ke Laut Merah yang akan menjadi lokasi pelancongan paling menarik dan menarik di rantau ini.

“Ia akan menjadi destinasi di mana pengembara boleh mengalami keindahan sebenar NEOM dan Arab Saudi, di atas dan di bawah air, menjadikan Sindalah sebagai masa depan perjalanan mewah.” -Putera Mahkota Mohammed bin Salman

mohammed bin salman

Pelbagai Aktiviti di Pulau Sindalah

Pulau Sindalah dijangka untuk penganjuran acara kebudayaan yang canggih, tontonan sukan yang hebat dan perayaan sosial yang glamor sepanjang tahun. Akan ada kalendar sepanjang tahun pengalaman imaginatif, disusun mengikut pelbagai musim.

Ini termasuk musim sosial dari Disember hingga Februari yang akan menawarkan tetamu akses kepada konsert muzik eksklusif, acara seni dan budaya, yang dianjurkan di tempat kreatif yang memberi inspirasi.

‘Musim glamor’ akan berlangsung dari Mac hingga Mei, dan kemudian dari Oktober dan November, dan akan bertepatan dengan musim acara puncak kapal layar. Para tetamu akan menikmati akses eksklusif ke konsert, fesyen dan festival masakan sebagai sebahagian daripada musim glamor.

Musim aktif dari Jun hingga September akan menawarkan tetamu pelbagai aktiviti pantai dan rekreasi yang mesra keluarga.

Pulau Sindalah Laut Merah

Projek Giga NEOM

Sindalah adalah salah satu daripada banyak pulau di NEOM. Terdapat pulau tambahan dalam pembangunan, dan pengumuman akan dibuat dalam masa terdekat apabila lebih banyak maklumat tersedia.

Mohammed bin Salman, yang juga pengerusi Lembaga Pengarah NEOM, berkata pelancaran Sindalah merupakan langkah besar dalam merealisasikan cita-cita pelancongan Kerajaan, sejajar dengan matlamat yang digariskan dalam Wawasan 2030.

Sindalah akan mempunyai 86 tempat tidur marin, serta menempatkan 413 bilik hotel ultra-premium, di samping 333 pangsapuri mewah.

Tarikan lain di Sindalah termasuk kelab pantai mewah, kelab kapal layar dan 38 tawaran masakan unik yang akan memberikan pengalaman yang tiada tandingan di Laut Merah.

Sindalah juga dijangka menjadi destinasi golf popular dengan menawarkan peminat peluang untuk merasai pengalaman padang bertaraf dunia 6,474 ela (5,920 meter) par 70. Dengan 18 tee, padang golf Sindalah akan memberikan dua pengalaman sembilan lubang yang unik.

Pulau Sindalah NEOM

NEOM, bandar pintar bernilai $500 bilion, merupakan salah satu projek terpenting yang menyokong strategi pelancongan nasional Arab Saudi. Kerana Kerajaan itu terus mempelbagaikan ekonominya yang sangat bergantung kepada minyak selama beberapa dekad.

Stadium gantung di bandar pintar itu akan membuatkan pelancong membayangkan semula dan membayangkan masa depan.

“Dalam The Line, kami mahu orang ramai datang dan melihat bagaimana stadium sukan dibina, dan di mana ia dibina. Stadium sukan di NEOM setinggi 300 meter, longgar dan tergantung di udara,” -Nadhmi Al-Nasr, CEO NEOM

OXAGON, bandar perindustrian di NEOM juga mempunyai semua potensi untuk menjadi destinasi pelancongan bertaraf dunia. Pengunjung boleh datang dan melihat bagaimana masa depan.

Ia adalah di OXAGON di mana semua industri akan berada, dan ia adalah pelabuhan NEOM. Pelancong akan menghabiskan satu atau dua hari di OXAGON. Mereka akan melihat masa depan industri di OXAGON. Segala-galanya dalam NEOM dibina untuk era masa depan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge