Putera Mahkota Arab Saudi

Raja Arab Saudi, Raja Salman bin Abdulaziz Al Saud telah melantik Putera Mahkota Mohammed bin Salman sebagai Perdana Menteri (PM) baharu, Xinhua memetik laporan Saudi Press Agency (SPA).

Raja Salman turut mengeluarkan dekri agar rombakan Kabinet dilakukan, serta melantik Putera Saudi Khalid bin Salman sebagai menteri pertahanan.

Menteri Luar Negeri Putera Faisal bin Farhan Al Saud, menteri kewangan Mohammed al-Jadaan dan menteri pelaburan Khalid al-Falih kekal tidak berubah, dekri itu menunjukkan.

Putera mahkota, yang dikenali sebagai MbS, pernah menjadi menteri pertahanan dan telah menjadi pemerintah de facto Arab Saudi, pengeksport minyak utama dunia dan sekutu utama AS di Timur Tengah.

King Salman bin Abdulaziz 2022

Putera Khalid bin Salman, adik MbS, sebelum ini berkhidmat sebagai timbalan menteri pertahanan.

Raja Salman akan tetap mempengerusikan mesyuarat Kabinet yang dihadirinya, kata dekri itu. Kemudian selepas pengumuman itu, TV kerajaan Saudi menunjukkan raja mempengerusikan mesyuarat Kabinet semalam.

Raja berusia 86 tahun itu, penjaga tapak paling suci Islam, menjadi pemerintah pada 2015 selepas menghabiskan lebih 2-1/2 tahun sebagai putera mahkota. Dia telah dimasukkan ke hospital beberapa kali sejak dua tahun lalu.

Putera Mohammed yang kini menjadi PM Arab Saudi telah mengubah Arab Saudi secara radikal sejak beliau berkuasa pada 2017. Beliau mengetuai usaha untuk mempelbagaikan ekonomi daripada pergantungan kepada minyak, membenarkan wanita memandu dan mengekang kuasa ulama terhadap masyarakat.

Baca juga : Arab Saudi Bakal Tukar Bendera dan Lagu Kebangsaan?

PM Arab Saudi

Pembaharuan beliau, bagaimanapun, telah datang dengan tindakan keras besar-besaran terhadap perbezaan pendapat, dengan aktivis, kerabat diraja, aktivis hak wanita dan ahli perniagaan dipenjarakan.

Pembunuhan wartawan Saudi, Jamal Khashoggi di konsulat kerajaan di Istanbul pada 2018 telah mencemarkan reputasinya dan merenggangkan hubungan kerajaan dengan AS dan sekutu Barat yang lain.

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge