British King Family

Putera William diramal menjadi lebih kaya apabila bakal mewarisi harta pusaka estet diraja seluas 56,655 hektar dengan nilai mencecah £1 bilion (RM5.2 bilion), lapor stesen penyiaran CNN semalam.

Laporan Forbes menganggarkan pada tahun lalu bahawa kekayaan peribadi mendiang Ratu Elizabeth II yang bernilai £433.7 juta (RM2.26 bilion) adalah terdiri daripada permata, koleksi seni, pelaburan dan dua kediamannya iaitu Istana Balmoral di Scotland dan Rumah Sandringham di Norfolk.

Ratu Elizabeth mewarisi kedua-dua harta itu daripada bapanya, Raja George VI.

Sebahagian besar kekayaan keluarga diraja Britain berjumlah sekurang-kurangnya £18 bilion (RM93.9 bilion) berupa tanah, harta dan pelaburan kini diwariskan kepada monarki baharu, Raja Charles III dan pewaris-pewarisnya.

Harta Pusaka Putera William

Kedudukan sebagai pewaris takhta Britain yang pertama bakal menjadikan Putera William sebagai seorang yang lebih kaya apabila mewarisi takhta ayahandanya.

Harta pusaka Putera William selaku Raja masa depan itu bakal mewarisi harta pusaka Duchy of Cornwall daripada Raja Charles III.

Baginda memiliki portfolio hartanah yang meluas meliputi 56,655 hektar yang kebanyakannya terletak di barat daya England.

Hartanah yang dicipta oleh Raja Edward III pada tahun 1337 itu bernilai £1 bilion (RM5.2 bilion), demikian menurut pengiraan untuk tahun kewangan yang lalu.

Hasil daripada hartanah itu digunakan untuk membiayai aktiviti awam, swasta dan amal oleh Duke of Cornwall, kata laman webnya.  Gelaran itu kini dipegang oleh Putera William.

Baca juga : Bagaimana Kaya Dengan Harta Pusaka?

Harta Pusaka Putera William Istana

Tahun lepas, Raja Charles, kemudian Duke of Cornwall, membayar dirinya £21 juta ($25 juta) daripada estet Duchy of Cornwall.

Putera William mahupun Raja Charles tidak diwajibkan membayar apa-apa bentuk cukai ke atas ladang mereka, walaupun kedua-dua duchi telah membayar cukai pendapatan secara sukarela sejak 1993, menurut IfG.

Tindakan itu dibuat setahun selepas keluarga Diraja menghadapi kritikan hebat kerana merancang menggunakan wang awam untuk membaiki Istana Windsor, yang mengalami kerosakan dalam kebakaran.

Sudah tentu, cukai pendapatan sukarela bukan kadar tetap, dan mereka tidak perlu mengisytiharkan berapa banyak pendapatan yang mereka hasilkan cukai mereka.

Subscribe
Notify of
guest

CommentLuv badge

1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Laila
1 year ago

berapa keturunan tak habis makan ni..
Laila recently posted…Biodata Dato’ Dr.Nazri Khan (DDNK)My Profile