Tidur di pejabat

Tinjauan mengatakan ramai pekerja mengaku tidur lena semasa waktu pejabat, terutamanya dan tidak menghairankan mereka yang bekerja dari rumah.

Walaupun ramai di antara kita berasa seronok untuk berehat sebentar pada hujung minggu atau semasa kita bercuti, tidur sebentar di tempat kerja tetap tidak disukai. Walau bagaimanapun, ia bukanlah fenomena yang jarang seperti yang anda fikirkan. Ramai pekerja mengaku tidur siang secara tetap pada waktu pejabat, dedah satu tinjauan AS baru-baru ini.

Satu pertiga daripada 1,250 pekerja sepenuh masa yang ditinjau oleh platform Sleep Doctor mengatakan mereka tidur sebentar setiap minggu semasa waktu bekerja. Idea untuk melelapkan mata selama beberapa minit selepas makan tengah hari atau pada tengah hari, sebelum bekerja secara intensif sepanjang hari, amat menarik.

tidur lena

Godaan Tidur Lena Waktu Pejabat

Terdapat godaan yang lebih hebat apabila pekerja bekerja dari rumah, jauh dari pandangan yang tidak menyetujui rakan sekerja dan atasan. Oleh itu, tidaklah menghairankan bahawa pekerja jauh lebih berkemungkinan daripada rakan sekerja di tapak untuk tidur siang pada waktu pejabat.

Purata tidur siang berlangsung sekitar 60 minit, berbanding kurang daripada 15 minit untuk pekerja di tapak.

Sesetengah demografi pekerja lebih cenderung daripada yang lain untuk menunda semasa mereka bekerja. Sebagai contoh, 52% lelaki yang ditemu bual untuk tinjauan itu berkata mereka kadang-kadang tidur di tempat kerja, berbanding dengan hanya 38% wanita. Lebih ramai kanak-kanak berumur 18 hingga 34 tahun tidur siang pada hari bekerja berbanding rakan sekerja mereka yang lebih tua.

Terdapat beberapa sebab mengapa pekerja mengambil tidur mikro antara tugas, yang pertama adalah kurang tidur. Kebanyakan orang yang bekerja mengambil masa tidur siang untuk menebus hutang tidur mereka, atau untuk menyimpan tenaga untuk sepanjang hari bekerja mereka.

Walau bagaimanapun, tidak semua pekerja yang tidur siang pada waktu pejabat berbuat demikian untuk meningkatkan kecekapan: 32% daripada mereka yang ditinjau menikmati tidur siang sebagai reaksi terhadap tekanan yang mereka rasai dalam kehidupan kerja harian mereka, manakala 11% melakukannya kerana bosan.

Baca juga : 4 Tips Nak Elak Mengantuk Di Tempat Kerja

tidur lena di pejabat

Tidur siang bukan hanya untuk orang yang tidak cukup tidur pada waktu malam – rehat siang hari telah ditunjukkan untuk meningkatkan daya ingatan dan tumpuan. Ia juga meningkatkan sistem imun, mengurangkan tahap tekanan dan meningkatkan mood. Oleh itu, adalah memalukan untuk kehilangan banyak manfaatnya kerana apa yang orang mungkin fikirkan.

Namun begitu, walaupun amalan tidur lena waktu siang sudah mantap, aktiviti itu masih menjadi tabu di tempat kerja. Sesetengah syarikat telah menyediakan bilik tidur siang supaya pekerja mereka boleh mengecas semula bateri mereka dalam keadaan baik, tetapi ini kekal dalam minoriti. Sebilangan besar pekerja mengantuk di ruang tidur sementara, cuba untuk berhemah mungkin.

Dan itu masuk akal kerana ramai pengurus melihat pekerja mereka tidur lena beberapa minit, walaupun mereka jarang menghukum mereka kerana berbuat demikian. Hanya 20% daripada mereka yang disoal oleh Sleep Doctor telah dihukum kerana tidur lena sebentar pada waktu bekerja mereka. Daripada jumlah ini, 24% telah digantung dan 17% dipecat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge