Sultan Johor dan TMJ

Sultan Johor Sultan Ibrahim Almarhum Sultan Iskandar hari ini berkenan melantik anakanda sulung baginda, Tunku Mahkota Johor (TMJ), Tunku Ismail Sultan Ibrahim sebagai Pemangku Raja mulai hari ini.

Baginda mengumumkan perkara itu ketika bertitah merasmikan mesyuarat kedua (pembukaan rasmi) bagi Penggal Persidangan Pertama Dewan Undangan Negeri (DUN) Johor yang ke-15 di Bangunan Sultan Ismail, Kota Iskandar, di sini, hari ini.

“Saya melantik Tunku Mahkota Johor sebagai Pemangku Raja, saya ingin berehat sekejap, terima kasih, mulai hari ini,” titahnya.

Bagaimanapun, baginda tidak menyebut tempoh jawatan itu akan dipegang oleh Tunku Ismail.

TMJ

Tunku Ismail adalah anak sulung Sultan Ibrahim dan Permaisuri Johor, Raja Zarith Sofiah Sultan Idris Shah.

Tunku Ismail dilantik sebagai Raja Muda Johor pada April 2006 sebelum dilantik sebagai Tunku Mahkota Johor pada Januari 2010.

Seminggu lepas, pemilik Kelab Bolasepak Johor Darul Ta’zim (JDT) mengumumkan berundur dan menyerahkan urusan harian kelab itu kepada pengurusan tertingginya.

Menerusi hantaran di laman Facebook Johor Southern Tigers pada 9 Jun lepas, Tunku Ismail berkata keputusan itu adalah disebabkan tanggungjawab dan komitmennya yang lain.

Baca juga : TMJ Hadiahkan RM200 Ribu Untuk Misi Bantuan Ustaz Ebit Lew

Dengan keputusan tersebut, baginda menyerahkan urusan harian menguruskan Kelab Bolasepak JDT kepada pihak pengurusan tertinggi kelab.

Namun, beberapa pihak termasuk Jurulatih skuad kebangsaan, Kim Pan-Gon meminta Tunku Ismail, TMJ Pemangku Raja Johor mempertimbangkan semula keputusan berkenaan.

Pemangku Raja adalah seseorang yang memegang kuasa raja sebagai wakilnya sama ada ketika ketiadaan raja, ketika raja sedang sakit atau raja belum dewasa.

Subscribe
Notify of
guest

CommentLuv badge

1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Sis Lin
2 years ago

Alhamdulilah TMJ kesayangan rakyat… Titah Sultan juga tadi, TMJ terus menerajui pasukan JDT, yehaaaa
Sis Lin recently posted…SENARAI RANCANGAN MENARIK DI iQiyi UNTUK DITONTON PADA HARI BAPAMy Profile