Ikan gigit kaki 2

Keindahan dan nikmat ketenangan apabila bercuti di Kota Kinabalu.

Jangan lepaskan peluang untuk singgah Kampung “Tagal” Sungai Moroli, Kampung Luanti di daerah Ranau dan membiarkan ikan di sini memberikan satu pengalaman ‘urut dan rawatan spa’. Tagal bermakna ‘tidak memancing’ dalam dialek tempatan Kadazan Dusun dan ia adalah satu usaha kolektif dari masyarakat kerajaan dan tempatan untuk memelihara alam sekitar dan ekosistem sungai.

Sistem Tagal telah dilaksanakan di lebih 500 sungai sekitar Sabah yang melibatkan bahagian zon sungai, yang kemudiannya akan kekal di luar had kepada aktiviti penangkapan ikan bagi tempoh tertentu untuk membolehkan sumber-sumber untuk berkembang sebelum dituai bersama oleh penduduk kampung yang terlibat.

Tagal Luanti Ranau

Nak masuk, perlu membeli tiket masuk untuk terlebih dahulu di kaunter hadapan. Harganya RM10 untuk mandi bersama ikan (seluruh badan), RM5 untuk dewasa rendam kaki dan RM2 untuk kanak-kanak rendam kaki.

Tagal Kampung Luanti Ranau

“Tagal” Sungai Moroli, terletak bersebelahan dengan pintu masuk Sabah Tea Garden di jalan raya untuk Sandakan Kampung Luanti. Boleh memandu dari Kota Kinabalu dan mengambil masa lebih kurang 2 jam.

Lebih mudah untuk merancang perjalanan ke “Tagal” Sungai Moroli, Kampung Luanti bersama-sama dengan lawatan ke Dairy Farm Kundasang, Taman Negara Kinabalu atau Poring Hot Spring.

Kaunter Luanti Fish Spa

Setelah masuk ke dalam, berikan tiket yang mempunyai nombor giliran. Semua perlu menunggu di kawasan yang telah dikhaskan dan nombor akan dipanggil untuk ke sungai tersebut.

Jenis Ikan Spa

Ikan-ikan kebanyakannya jenis ‘Ikan pelian’ atau ikan kelah yang hidup dalam habitat semula jadi mereka. Sebaik sahaja kita masuk ke dalam sungai, ikan-ikan akan datang di sekeliling dan menggigit lapisan kulit yang mati pada kaki. Terasa sakit-sakit juga mulut ikan menyedut kaki dan betis kita.

Ikan-ikan juga ada yang bersaiz besar tetapi mereka sangat lembut dan tidak bertaring. Setiap pengunjung diperuntukkan masa 15 minit untuk memberi peluang kepada orang lain untuk mempunyai mereka rawatan “spa” oleh ikan.

Luanti Fish Spa Ranau

Jinak betul ikan-ikan di sini. Nak bagi ikan makan, boleh juga membeli palet makanan ikan yang ada dijual di kaunter.

Ikan Gigit Kaki
Main Dengan Ikan

Pengalaman bermain dengan ikan-ikan jinak? Jangan lepaskan peluang ini. Tagal Sungai Moroli Kampung Luanti Baru Ranau. Mesti datang!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge