Dera Anak Angkat

Pasangan suami isteri yang tular dalam video memaparkan kes dera anak angkat yang menggunakan penyangkut baju dan penyapu, masing-masing didenda RM20,000 oleh Mahkamah Sesyen Bandar Baru Bangi di sini pada Rabu.

Pengasas kosmetik, Amira Hamzah, 28, manakala suaminya, pemandu lori, Muhammad Fitri Jasmani Josmani, 30, dikenakan hukuman itu selepas mengaku bersalah atas satu pertuduhan yang dibaca di hadapan Hakim Effandi Nazila Abdullah.

Mahkamah turut memerintahkan wanita tempatan dan suaminya yang juga warga Singapura itu dipenjara 12 bulan, jika gagal membayar denda tersebut.

Dera anak angkat

Mengikut pertuduhan, mereka didakwa sebagai orang yang mempunyai pemeliharaan terhadap kanak-kanak perempuan, telah menganiaya sehingga menyebabkannya mengalami kecederaan fizikal.

Kesalahan dilakukan di sebuah rumah di Jalan Eco Majestic, Hulu Langat pada April dan jam 1.25 tengah hari, 18 Julai lalu.

Pertuduhan dibuat bawah Seksyen 31(1)(a) Akta Kanak-kanak 2001 dan dibaca bersama Seksyen 34 Kanun Keseksaan yang membawa hukuman denda tidak lebih daripada RM50,000 atau penjara bagi tempoh maksimum 20 tahun atau kedua-duanya.

Berdasarkan fakta kes, pada hari kejadian, seorang pengadu yang juga pekerja kepada Amira melihat majikannya itu memukul kanak-kanak berkenaan dengan menggunakan penyangkut baju dan batang kayu penyapu.

Pengadu memaklumkan kejadian itu kepada ibu mentua Amira, namun tidak diendahkan malah dia dimarahi oleh wanita itu.

Dera anak angkat

Hasil siasatan polis mendapati, mangsa dipukul oleh Amira yang digelar ‘mummy’ di beberapa anggota badan.

Ia disahkan oleh dua doktor di Hospital Kajang yang mana kecederaan yang dialami oleh kanak-kanak malang itu selari dengan laporan polis yang dibuat oleh pengadu.

Semasa prosiding, kedua-dua tertuduh yang tidak diwakili peguam, merayu agar dikenakan hukuman ringan kerana mengalami masalah kewangan sejak tahun lalu.

“Kami minta maaf, tiada niat untuk mendera, kami cuma pukul sebab nak pastikan dia makan, kami takut dia mengalami masalah kurang zat makanan,” – Amira.

Semasa prosiding, Timbalan Pendakwa Raya, Hakim Amir Abdul Hamid memohon agar mahkamah menjatuhi hukuman denda dan penjara yang maksimum sebagai pengajaran kepada kedua-dua tertuduh.

Menurutnya, tertuduh sebagai penjaga didapati melakukan perbuatan yang zalim sehingga menyebabkan kecederaan di badan, tangan dan kaki mangsa, malah ia berterusan sejak April lalu.

“Kanak-kanak itu masih kecil tapi mereka menggunakan alasan memukul hanya kerana isu remeh iaitu enggan makan nasi.

“Saya percaya kejadian itu akan menyebabkan mangsa mengalami trauma seumur hidupnya,” katanya.

Sebelum ini, tular video berdurasi 27 saat memaparkan seorang kanak-kanak perempuan berusia empat tahun dipukul menggunakan penyangkut baju, penyapu dan dicucuh pemetik api hanya kerana enggan makan nasi.

Polis kemudiannya menahan pasangan suami isteri berkenaan di kediaman mereka di Beranang Jumaat lalu berikutan kes dera anak angkat tersebut.

dera anak angkat

Siasatan mendapati kanak-kanak itu merupakan anak kepada seorang wanita warga Indonesia dan kelahirannya tidak didaftarkan serta tidak mempunyai sebarang dokumen pengenalan diri.

Dalam pada itu, Muhammad Fitri juga didenda RM10,000 atau penjara enam bulan oleh mahkamah sama selepas didapati tinggal lebih tempoh dibenarkan di Malaysia pada jam 2.30 pagi, 22 Julai lalu.

Dia boleh dihukum bawah Seksyen 15(1)(c) Akta Imigresen 1959/63 Pindaan 2002 dan Seksyen 15 (4) akta sama, yang memperuntukkan hukuman denda tidak kurang daripada RM10,000 atau penjara maksimum lima tahun atau kedua-duanya. – Sinar Harian

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge