bisnes online

Minggu lalu, lebih 3,000 pekerja daripada 70 syarikat di Britain melaksanakan sistem kerja 4 hari seminggu. Menariknya, dengan hanya bekerja dalam tempoh tersebut, mereka masih menerima gaji penuh untuk sebulan.

Idea itu pastinya akan menjadi ikutan banyak negara. Namun, wajarkah ia dilaksanakan di Malaysia? Ini kerana, kebanyakan syarikat di Malaysia mengamalkan waktu bekerja lima hari seminggu dengan lapan jam sehari.

Tetapi idea ini tidak mustahil kerana sewaktu negara berdepan pandemik Covid-19, ramai pekerja mula beralih kepada bekerja dari rumah.

Sungguhpun pada awalnya dilihat janggal, lama-kelamaan ramai memilih untuk mengikuti corak kerja ini kerana menjimatkan masa dan kos perjalanan yang membebankan.

kerja 4 hari seminggu.

Penjimatan Kos Subsidi

Jika idea bekerja empat hari seminggu pula diperkenalkan, pasti ramai pekerja dapat beradaptasi dengan baik terhadap corak kerja itu.

Satu dapatan kajian menunjukkan purata waktu kerja ideal bagi seorang pekerja yang bekerja lapan jam sehari adalah lebih kurang dua jam 53 minit sahaja.

Memandangkan setiap hari rakyat Malaysia berdepan dengan kesesakan trafik yang semakin teruk, alangkah baiknya jika mempertimbangkan idea bekerja empat hari seminggu ini. Setidak-tidaknya cara bekerja sedemikian dipercayai dapat meredakan kesesakan trafik dan kerajaan juga dapat menjimatkan kos subsidi petrol dan diesel.

Menurut Pensyarah Kanan Psikologi Industri dan Organisasi Universiti Kebangsaan Malaysia, Dr Fatimah Wati Halim, pengurangan waktu bekerja dalam sehari tidak menjamin peningkatan produktiviti dan terdapat faktor lain yang turut mempengaruhi produktiviti pekerja.

Produktiviti di tempat kerja tidak bergantung kepada masa atau jam bekerja yang diperuntukkan, tetapi ia lebih diukur melalui kecekapan seseorang itu bekerja, keberkesanan cara kerja diterapkan dan sikap positif terhadap sesuatu kerja. Dalam hal ini, seseorang pekerja harus bijak mengurus masa bagi memastikan mereka dapat mencapai keseimbangan antara diri, keluarga dan juga kerjanya.

Baca juga : Cara Mohon Program JaminKerja, Insentif Penggajian untuk Majikan

pekerja muslim

Impak Kadar Gaji

Peningkatan kos akan membuatkan satu-satu perniagaan kurang berdaya saing di pasaran sekali gus mengakibatkan syarikat kehilangan klien dan pasaran jualan. Oleh itu, faktor budaya kerja yang berbeza antara negara mesti diambil kira.

Dalam pada itu, idea bekerja empat hari seminggu hanya akan berjaya dilaksanakan jika wujud kefahaman antara pihak pekerja dan majikan. Ini bermakna, bahawa gaji yang dibayar itu berkadaran dengan jam kerja sebenar dan bukan berdasarkan gaji penuh sebulan.

Impaknya, apabila kadar gaji sebulan dikekalkan dan pekerja bekerja kurang daripada waktu kerja yang ada. Sudah tentu majikan akan menanggung kos operasi yang lebih tinggi tetapi kadar produktiviti menurun.

Baca juga : Ilmu Bisnes Baju Bundle, Peluang Buat Income Berganda!

shopping online

Jadi, idea kerja 4 hari seminggu ini perlu diperhalusi dengan betul bagi memenangkan kedua-dua pihak. Bak kata orang bijak pandai ‘tali jangan putus, kaitan jangan sekah’.

Kini, trend pekerjaan telah berubah. Penerimaan elemen kecerdasan buatan dan automasi dalam trend pekerjaan juga mula menjangkau pelbagai transformasi dalam budaya kerja. Sehubungan itu, idea bekerja empat hari seminggu dilihat sangat efisien dan mementingkan produktiviti.

Namun, aspek dari segi kos, hak majikan dan pekerja wajar dipertimbang secara menyeluruh sebelum melaksanakannya di Malaysia.

Percayalah, tanpa budaya kerja yang betul, pekerja akan menculas dalam melaksanakan amanah. Renung-renungkan. – Fahiz Ariff, Sinar Harian

Subscribe
Notify of
guest

CommentLuv badge

1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Sis Lin
2 years ago

Sesuai kalau kena caranya,. tapi takut lebih membebankan kos berjalan.. ye laa dah cuti kan, so asyik keje nak kuar soping, travel dan makan jerr hehehehe
Sis Lin recently posted…KOPI AIS DAN LAKSA KOPILOCO SEDAP GILER!My Profile